ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Poprask kolem trestu pro Kuana

13.04.2013 | Josef Káninský | publikováno v rubrice V zahraničí
A A A

Trestnou ránu za pomalou hru Kuan Tchien-lang (Guan Tianlang) přijal pokorně. Byl si vědom toho, že časový limit asi opravdu překročil. Nepřímo to potvrdil i jeho nepoměrně zkušenější partner ve flightu Ben Crenshaw. Nutnost penalizovat čtrnáctiletého Číňana mnozí účastníci Masters zpochybnili, ale rozhodčí svou volbu uhájili.

Celá situace se vyhrotila i proto, že Kuan dokončil druhé kolo s průběžným výsledkem +4 a do poslední chvíle nebylo jasné, zda to bude stačit na cut. Nakonec to je poslední hodnota, se kterou se do finálového programu postupovalo, a golfový svět se vyhnul nepříjemnému faktu, že vystoupení historicky nejmladšího hráče turnaje by poznamenalo administrativní rozhodnutí.

“Respektuji ho,” řekl hráč v televizním interview. “I kdyby to nevyšlo, byl to i tak skvělý týden.” Vyšlo to a diváci uvidí “zázračného” amatéra také ve víkendovém programu.

Crenshawovi bylo mladíka líto, snažil se najít pro něj pochopení, protože to, co dělal, nebylo zbytečným zdržováním. “Snažil se řešit svou situaci,” řekl jednašedesátiletý Američan, jenž skončil mezi posledními. Kuan prohlásil, že jeho příprava na ránu nebyla špatná. “To všechno ten vítr,” vysvětlil důvod zdržení.

Poslední člen flightu Matteo Manassero, jenž držel před Číňanem primát nejmladšího muže na Masters, pokrčil rameny, že jeho osobně Kuan nezdržoval. “Mrzí nás to, ale sem profesionální golf směřuje,” připomněl sílící debatu o pomalé hře na velkých turnajích. “Pro něj to v konečném důsledku bude velká zkušenost,” vrátil Ital pozornost k mladšímu kolegovi.

Ředitel soutěžního výboru Fred Ridley vydal prohlášení, že tříčlenná skupina byla upozorněna na ztrátu tempa už na desáté jamce. Kuan byl od dvanáctky na hodinách a speciálně byl na pomalou hru upozorněn po druhé ráně na třináctce. Trestnou ránu dostal na předposlední jamce, kde podle Ridleyho překročil čtyřicetisekundový
limit na úder “výrazným způsobem”.

Rozhodnutí prý nebylo lehké, i onen vítr vzali rozhodčí v úvahu, ale zvítězila v nich potřeba ctít pravidla. Někteří hráči se vyjadřovali o události jako o politováníhodné. A Lee Westwood, věren své smíškovské povaze, poslal přes Twitter vzkaz, že se Kuanovi nediví. “Učil se přece od nás,” postoval Angličan.

Počet přečtení: 1 560
Komentáře

Zapoj se do diskuze

Jméno:
E-mail:
Váš příspěvek:

TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017