ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pohroma favoritů: utajený putter a chybný freedrop

18.01.2013 | Josef Káninský | publikováno v rubrice V zahraničí
A A A
Chybný free drop Tigera Woodse.

Zpravodajové z Abú Zabí se do Roryho McIlroye i Tigera Woodse ostře obuli. Jejich vystoupení prý bylo málo profesionální, ani jeden z oblíbených hráčů nedostál roli, jakou by měl hrát z podstaty svého postavení. Nejenže oba vypadli z turnaje, který byl pro oba úvodním v sezoně, ale hlavně se to stalo za ne úplně běžných okolností.

McIlroy? Trénoval sice v Dubaji, ale na hřiště, kde se odehrává HSBC Championship, se sotva dostal. Musel před turnajem odprezentovat novou smlouvu s Nike a v noci před prvním kolem se díval v televizi na zápas tenisové přítelkyně Caroline Wozniacké v Austrálii.

Jeho výkon v prvním kole byl plný chyb. “Spíš než kvůli holím to bylo kvůli tomu, že mi nešel švih,” překvapil ve čtvrtek jeden z úderově nejstabilnějších hráčů světové špičky. Automatiku, s jakou provádí své rány, obdivuje každý. Jenže tentokrát měl v ruce nádobíčko, na které není zvyklý.

V pátek se navíc třiadvacetiletý Severoir dostavil na hřiště s jiným putterem v bagu. Přestože bylo ticho po pěšině, někteří komentátoři si toho všimli. “Na Floridě, kde jsem ho zkoušel, jsou rychlejší greeny než tady. Proto jsem si vzal jiný s těžší hlavou. Na rychlejších bude fungovat ten první,” vysvětlil.

Pro množství puttů, které zahrál s oběma, uspokojivé vysvětlení nedal, stejně jako nenašel důvod pro řadu chyb při jiných ranách. V tom se ostatně nelišil od Woodse, jenž byl špatný hlavně s driverem, ale málokdy pak počáteční chybu napravil, což se mu jindy daří.

Navíc je tu incident z páté jamky druhého kola. Woods měl na kontě už tři bogey a poslal další ze špatných odpalů do hlubokého roughu. Konzultoval pozici míče s třetím členem jejich flightu Martinem Kaymerem a s jeho dobrozdáním se rozhodl pro free drop. I s ním ale dosáhl opět jen na bogey.

Celé se to nezdálo rozhodčím, kteří situaci prověřili, a na jedenácté jamce Woodse soukromě upozornili, že pokračuje pod reálnou hrozbou penalizace dvou ran. Tu také po konci kola dostal a klesl o ránu pod hranici cutu.

“Bylo jasné, že jsem porušil pravidla,” přijal velezkušený Američan trest ve veřejném prohlášení před zástupci médií. Problém byl v tom, že jeho míč se ve vysoké trávě dotýkal písku, takže ho na onom místě roughu nesměl zvednout, aby dropoval. Vrchní rozhdočí Andy McFee pak tlumočil rozhovor s Woodsem: “Řekl mi: jestli si myslíš, že v té pozici nebylo možné dropovat, jsem s tím srozuměn.” Podle McFeeho špatně vyhodnotil situaci i Kaymer.

Britský Guardian vyprovodil Woodse domů s připomínkou tří milionů startovného, jež inkasoval od pořadatelů.

 

.

Počet přečtení: 1 880
Komentáře

Zapoj se do diskuze

Jméno:
E-mail:
Váš příspěvek:

TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017