ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Další Woodsovo pochybení: dvě trestné

14.09.2013 | Josef Káninský | publikováno v rubrice V zahraničí
A A A

Zahrát na první jamce double bogey po zkažené přihrávce a trojputtu je už tak dost k vzteku. Když ale Tiger Woods odešel ze hřiště ConWay Farms po absolvování druhého kola BMW Championship, musel se vyrovnat s další ranou v podobě dvou trestných ran za porušení pravidla 18-2a. To se týká nedovoleného pohybu míče. Šlo přitom sotva o pár milimetrů.

Nejsledovanější golfista startovního pole zahrál do roughu na hnědý povrch kolem hřiště. Bylo to v zastrčeném koutu, ale měl možná smůlu, že kamera zabrala v detailu mezi nohama jeho balon, když se pokusil odstranit z jeho okolí volný přírodní předmět, větévku, stéblo, nebo list.

Nebyla to oficiální kamera, nýbrž amatérský záběr jednoho ze členů štábu, který se stará o doprovodný program. Obdržel ho viceprezident PGA Tour pro organizaci Andy Pazder a předal ho k posouzení viceprezidentovi pro pravidla Sluggeru Whiteovi.

Ten rozhodl o dvou trestných ranách a vyjádřil názor, že Woods pokračoval ve hře, protože se domníval, že míč se vrátil do původní polohy. Když Američan viděl, že místo kolem balonu nepůjde jen tak vyčistit, své činnosti zanechal. Na záběru je však patrné, že balon se o několik milimetrů pohnul a zůstal v nové pozici až do chvíle, kdy jej golfista vyhrál před sebe na trávu, což jen prodloužilo jeho trápení na první jamce.

“Měl velkou překážku za míčem, se kterou pohnul, tam problém nebyl. Ale byl tam malý klacík v bezprostřední blízkosti jeho míče. Věděl, že tam nějaký pohyb byl, mohl se domnívat, že míč nezměnil polohu. Video ale prokázalo, že se tak stalo,” citovaly stránky pgatour.com Whitea.

Kdyby býval Woods vrátil míč do původní polohy, dostal by jednu trestnou ránu. Jelikož se tak nestalo, dostal dodatečně dvě a spadl na 13. místo průběžného pořadí. Místo pěti ran ztráty na vedoucí dvojici Brandt Snedeker, Jim Furyk teď zaostává v polovině turnaje o sedm.

Podle Whitea zprávě o penalizaci Woods zprvu nemohl uvěřit. Proto mu ještě než podepsal skórkartu, celé video přehráli. Další ne zrovna potěšitelnou zprávou pro něj bylo, že třetí kolo odehraje ve dvojici se Sergiem Garcíou, s nímž se nesnáší. Letos spolu už měli incident na The Players’ Championship, kde se Španěl domníval, že Woods zahrál nekorektně do jeho přípravy na ránu. Později v Evropě si García neodpustil nešťastnou poznámku s rasovým podtextem a musel se veřejně omlouvat.

Je to letos už potřetí, co Woods porušil pravidla příbuzným způsobem. Na lednovém Abu Dhabi Championship nedovoleně dropoval a vinou trestu neprošel cutem. Na Masters spustil míč na nesprávném místě a mnozí se dodnes domnívají, že měl být místo trestných ran diskvalifikován.

Video:

Počet přečtení: 2 049
Komentáře
  • arna napsal:

    no myslím, že dvě rány byly zbytečně velkým trestem (míček nijak nevylepšil svou polohu a nezvýhodnil tak hráče v budoucí hře), ale věřím, že udělal někomu obrovskou radost (dost škodolibou), jinak souhlas s Milanem.

  • Ajka Kamoš napsal:

    Jo aha…takže on Tiger se vlastně stal světovou jedničkou díky tomu, že vědomě fixluje. A navíc je asi tak hloupý, že si ani neuvědomuje, že jako nejlepšího golfistu ho HD kamery budou sledovat pomalu i na WC :-)))

  • Michal napsal:

    Milane, ze záběrů mám spíše pocit, že hráč moc dobře viděl, jak se míček pootočil. Taky se do dalšího odstraňování již nepouštěl. A kdyby se zachoval v souladu s pravidly, mohl si ušetřit jednu trestnou a navíc by nevypadal jako podvodník.

  • Milan napsal:

    Vždy jsem se snažil ctít pravidla, ale toto je i na mě poměrně silná káva. Ze záběru je evidentní, že Woods klacík ani neodstranil, ve chvíli, kdy bylo evidentní, že by se míček významně pohnul, snahu o odstranění klacíku ukončil. Tyto dvě trestné nemají nic společného s oprávněným potrestáním hráče, ale jsou pouze výsledkem ukojení škodolibosti, jak i velkého hráče lze doběhnout … takhle to dopadá, když se dobré pravidlo dožene do absurdního extrému. Pro mě je to na rovni úspěchu zákazníka u amerického soudu nad prodejcem při polití se horkým nápojem. Kam ten svět spěje …

  • Zapoj se do diskuze

    Jméno:
    E-mail:
    Váš příspěvek:

    21.9.Vilamoura,Portugal Masters
    23.9.KaskádaGolf.cz Open Tour
    24.9.Mladé BukyGolf.cz Open Tour
    28.9.Newcastle,British Masters Supporte
    5.10.Scotland, Alfred Dunhill Links Cha
    8.10.ŠilheřovicGolf.cz Open Tour
    TOPlist
    Mediaboard Square 300 Skanska