obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Žlutá vodní překážka okolo greenu

A A A

Dobrý den,

Trochu jste mne překvapil odpovědí na žlutou vodu a to, že zde neplatí dvě hole od místa, kde naposledy překročil hranici vody. Mám tedy otázku. Ostrovní green ve žluté vodě. Za greenem je ještě mnoho desítek metrů vody. Green mohutně přestřelím a spadnu do vody za greenem. Pak mám v podstatě dvě možnosti:
1) opakovat ránu,
2) obejít celý rybník, najít místo, které je ve spojnici míč naposledy překročil vodu a jamka - teoreticky může být i hodně daleko.
Dropnout na dvě hole za greenem nemohu - není to červená voda.
Takže reálně mám při přestřelení greenu jedinou možnost opakovat ránu z původního místa.
Možná proto je u většiny ostrovních greenů instalována někde drop zóna.
Mýlím se, nebo ne?

Díky
Václav Nádvorník

Odpověď na dotaz


Václave dobrý den.

Teď jste překvapil Vy mne tím, že jsem překvapil já Vás... Jde o jedno ze základních Pravidel golfu...

Nevadí. Ad 1) ano; ad 2) ano; dropnout na dvě hole nemůžete a reálná situace je přesně taková, jak ji popisujete - hrát z původního místa. S tou dropzónou máte pravdu, často ale je instalována špatně. hráč by totiž při jejím využití neměl mít možnost hrát z pozice (míněno z té dropzóny) tak, že už nebude muset překonávat vodní překážku.

Tak hezkou hru a pozor na dvě hole!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
13.7.Sardinia,IIalian Challenge Open by
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018