Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zavádějící informace o hřišti při turnaji

A A A

Dobrý den,

v dnešním vedru se mi na turnaji na Konopišti (Radecký) přihodilo následující. Na jamce číslo 6, třípar přes vodu, jdu na žluté odpaliště. Podle scorekarty je to 147m, podívám se na pinpozice a určím si, jak dlouhou ránu hrát. Jaké je moje překvapení, když odehraji a rána končí přes 20m za grýnem, v kopci steče do bunkeru pod horní hranu. Když kroutím hlavou, jak je to možné takto přepálit, tak si kolegové z flightu (a lépe obeznámení s tímto hřištěm) všimnou, že žluté kameny jsou na odpališti, kde jsou vždycky kameny modré. Podle scorekarty je to 124m. Takže pokud věřím údajům na scorekartě a na kamenech u jamky, tak jsem si v tomto případě hezky naběhnul. No tuto i další jamku jsem škrtnul a nálada nic moc. Když jsem se ptal maršála, odpověď byla "jóóóó, tam je to z provozních důvodů - a to nepoznáte, že to není 147m ale 124m, jo není tam žádné upozornění na změnu, proč by mělo být" ??? Takže reklamace/stížnost/protest zamítnuto... mám šanci jako hráč na turnaji protestovat proti špatným údajům a třeba nezohlednit výsledky v úpravě HCP? Mimochodem, hřiště asi nebylo znormované na to, že je 17 jamek ze žlutých a jedna z modrých... jak se potom může hodnotit podle stableford bodů? Na rány je to samozřejmě ok. Bylo tedy to hřiště ve stavu pro turnaj na úpravu HCP, když zjevně nebylo takto znormováno a mají výsledky úpravy HCP platit?

děkuji, sice to není zcela dotaz na pravidla, ale takováto zavádějící informace na trojparu je dost nepříjemná :(
Hezký den,
Petr

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.

Byť chápu Vaše rozhořčení, musím říct, že se čas od času podobná věc odehraje a není třeba ji brát tak tragicky... Co bych potom měl říkat já, když jsem na Dýšině utopil jako úplný pitomec dva balony a teprve potom jsem si uvědomil, že hraju z nového odpaliště a přečetl si na ceduli, nápis "pozor, jamka prodloužena - nová délka jamky je..."

Z hlediska hry na úpravu hcp bylo vše v pořádku. O tom, že mohl být někde nějaká zmínka, ať už na skórkartě nebo v ústním podání od startéra, není diskuze. Nicméně nebylo tomu tak a snad jste se s tímto zážitkem už srovnal.

Hezkou hru Petře!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018