obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zkoušení povrchu mimo jamkoviště

A A A

Dobrý den, dnes jsem se setkal s věcí kterou jsem nevěděl jak řešit neboť jsem v pravidlech nenašel pravidlo které by na toto pamatovalo.

Hráč při zahrání míče do rafu-semi rafu vždy přišel a prsty zjišťoval kolik trávy je pod míčem - jeho odpověď na můj dotaz proč to dělá.

Polohu si nikterak nevylepšil ale nepřišlo mi toto správné. Myslel jsem na pravidlo o zkoušení povrchu ale to se týká jen jamkoviště. Stlačovat nesmí jen při založení...

Děkuji za reakci.
S pozdravem David

Odpověď na dotaz


Davide dobrý den.

Pravidlo 13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry má u "šesté tečky" napsáno, že hráč se dopustí porušení tohoto pravidla, když odsune nebo ohne cokoli, co roste. Takže ten "váš vykuk" tohle pravidlo rozhodně porušoval... Kolikpak asi tak v jeho kartě chybělo trestných...? Čtyřicet...? Dobře; pokud vždy vrátil vše do původního stavu, pak by asi k trestu nedošlo. Nicméně jde o naprosto nestandardní postup a spíš to k trestu směřuje - pokud skutečně stlačoval, pak 100%!!!

Davide přeji Vám i ostatním, aby s nimi hráli jenom "normální" hráči...




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018