obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize po sté :-)

A A A

Zdravím pane Jone,
klobouk dolů za Vaši trpělivou práci pro poradnu.

K dotazu. Hraji turnajově poprvé na daném hřišti, tedy je pro mě v určitém slova smyslu "neznámé". Vyhodím relativně dlouhý drive doprava, nikdo neviděl míček dopadnout, ale odhadem doskákal do lesa po pravé straně. Nahlásím provizi, ta však letí ještě hlouběji do lesa...další míč nemá cenu, neboť již nemám šanci zahrát alespoň 1 stb. Vyrazím s nadějí hledat první míč. Když dojdu do místa předpokládaného dopadu, zjistím, že na hranici lesa je v daném místě značena červená vodní překážka. Jelikož jsem míček před překážkou nenašel, "hlasím vodu" a dropuji míček dle pravidel a hraji 3-tí ránu. Postupoval jsem správně?

Díky a pevné nervy :-)
Marek

Odpověď na dotaz


Marku dobrý den.

Pevné nervy mám... :) Horší to bývá s časem. Díky univerzitnímu MS, které mi sebralo hodně sil a trvalo deset dní, a navazující jamkovce PGA, jsem se k odpovědím dostal po hodně dlouhé době, takže je spíš na straně tazatelů, aby měli pevné nervy oni...

K Vašemu dotazu. Opět odpovím obecně: pokud existuje jakákoliv možnost, že hráčův původní míč může BÝT ZTRACEN MIMO VODNÍ PŘEKÁŽKU (tato varianta zahrnuje v přepisu i to, že hráč neví, že v daném prostoru nějaká vodní překážka je) nebo může být mimo hřiště, pak hráč vždy smí HRÁT PROVIZORNÍ MÍČ.
To samo o sobě ale zase nepřipouští automaticky styl myšlení - je tu voda, je to v ní. Pokud je okolo vody všechno vysekáno a je evidentní (jisté/známé), že míč nemůže být jinde, než ve vodě, pak ano, byť s určitými potížemi při určování bodu, kde míč naposledy překročil hranici. A pak tedy dropnete a hrajete třetí ránu
Jestliže je okolo vyšší rough, křoví a co já vím co ještě, pak není možné se automaticky domnívat, že míč je ve vodě... Může být totiž ztracen mimo překážku. Pak půjdete hledat ten provizorní a když nenajdete ani ten, půjdete na pátou ránu na odpaliště nebo jamku škrtnete (tedy pokud hrajete stableford).

Snad jsem to pospal co možná nejlépe..
Hezkou hru a díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018