Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provizorní míč?

A A A

Dobrý den pane Jone,
sledoval jsem na internetu živé vysílání z jamky 15 na turnaji PGA Travelers Championship a zarazila mě tam tahle věc: Jedná se o krátký čtyřpar, kde se hráči snažili dostat první ranou na green. J.B.Holmes vyhodil drive doprava do stromů, ale míč se skutálel do diváků a bylo nade vší pochybnosti jasné, že nebude ztracen. Přesto J.B. natýčkoval další míč a vypálil ho směrem na jamku. Trefil vodu a šel s kyselým výrazem hrát původní míč. Zapisoval tuším par. Je možné, že hrál provizorní míč s tím, že kdyby se mu povedla rána těsně k jamce nebo snad dokonce do ní, tak označí původní míč za ztracený a platit bude ten provizorní? Vím, že nemusím hledat původní míč, když se povede rána provizorním a chci s ním pokračovat, jen mě zarazilo, že je to možné i za takovýchto okolností na profesionální scéně, kdy míč očividně ztracen není, vidí ho diváci, rozhodčí.. :-) Nebo snad existuje jiné vysvětlení k této situaci?
Děkuji za odpověď.
Tomáš

Odpověď na dotaz


Dobrý den Tome.

Existuje... Je to Rozhodnutí 27/13 říká, že SOUPEŘ nebo SPOLUHRÁČ mají právo na to, aby byl uspokojen jejich požadavek, aby hráč svůj míč identifikoval. takže JB hrál provizorní míč oprávněně a dokonce jeho úmysl, tak jak jej popisujete, nebyl nijak nečistý.

Díky za dotaz Tome!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018