Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dotyk hole s míčkem

A A A

Dobrý den,

vzhledem k mému nízkému povědomí o pravidlech golfu (na "zelenou kartu" se teprve chystám) mě zarazila Vaše odpověď na jeden dotaz, kde jste uvedl, že dotyk hole s míčkem není relevantní. Nastíním tedy situaci: uvedu míč do hry z odpaliště, po nalezení (řekněme v semiroughu) zaujmu postoj k odehrání míčku. Při zakládání hole za míček se ho holí dotknu, ale míček se nepohne. Provedu nápřah a míček pošlu směrem na jamkoviště (spíše v to doufám). ... Přísluší mi trestná rána? ... A co v případě, že se mi něco takového "povede" na jamkovišti?

S pozdravem a přáním těch nejhezčích chvil s golfem,
Standa B.

Odpověď na dotaz


Stando dobrý den.

Podstata Vašeho dotazu se týká definic, konkrétně definice
Míč se pohnul (Ball Deemed to Move, Move or Moved) Míč se „pohnul“, jestliže opustil svou polohu a zastavil se na jiném místě.
Jak sám vidíte, není zda naplněno to základní, tedy míč se nezastavil na jiném místě. Vše je beztrestné. Samozřejmě v takovém případě i na jamkovišti...

I Vám prima hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018