Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

zanechání hry na jamce při turnaji na Stableford body

A A A

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je prohlášení o tom, že jamku při stablefordu škrtám, z pohledu pravidel definitivní. Napadlo mě to na Kotlině, kde jsem na deváté jamce zahrál namísto na green hodně doleva někam na kopec tvořený valem pevnosti. Řekl jsem tedy spoluhráčkám ve flightu, že budu hrát provizorní míč (vlastně mě ani nenapadlo, že ten první by mohl být hratelný, počítal jsem, že jamku dohraji s nahrazeným, ale v podstatě automaticky jsem jej označil za provizorní), spustil jej a poslal ho stejným směrem, akorát tentokrát méně daleko - přímo do vody pod kopcem. Dropovat za tento provizorní míč s jednou trestnou za vodu už nemělo kvůli formátu soutěže cenu, takže jsem řekl, že jamku škrtám. Když jsme ale popošli dál, zjistil jsem, že kopec, kam zaletěl první míč, vypadá z druhé strany jinak (podstatně lépe), než jsem myslel a že kdybych na něm míč našel, nebylo by vše ztraceno. Můj dotaz tedy zní - mohl jsem v této situaci hledat a v případě úspěchu dohrát první míč, nebo jsem si svým prohlášením, že jamku škrtám, už zavřel jakoukoliv cestu k alespoň jednomu bodu?

Děkuji za odpověď
Jakub

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jakube.

I při stablefordových soutěžích platí všechna Pravidla. Zahrál jste provizorní míč, ten jste zahrál do vody. Mohl jste pokračovat dropem nebo jít hledat svůj původní. jestliže jste řekl, že škrtáte jamku, nic na těchto faktech nemění. V Pravidlech se termín "škrtám" nijak neobjevuje. Pokud jste tedy dorazil do oblasti, kde se Váš původní míč našel, a bylo to do limitu pěti minut od příchodu do tohoto místa, pak jste mohl bez problémů pokračovat nalezeným původním balonem...

Jakube hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018