obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

dvojí úder putteru 2

A A A

Dobré odpoledne Michaeli,
ve své odpovědi na první dotaz uvádíte, že jde o vícenásobné udeření míče dle 14.4. a za jednu trestnou. Já ale pod vícenásobným udeřením spatřuji spíš fakt, kdy můj úder je takříkajíc rychlejší než míček a prostě ho popostrčí. V popisovaném případě se však míček odrazem vracel a odrazil se od nezvednutého putteru. To již považuji za opomenutí či úmysl (bez napadání k tazateli). Pak by mělo platit spíš pravidlo 14.5 - Hráč nesmí zahrát ránu, jestliže se jeho míč pohybuje. Bez zmíněné výjimky a tedy udělení dvou trestných.
Nebo je jediný rozdíl mezi těmito body v tom, zda učiním aktivní pohyb holí či ne? A ještě to zkomplikuju. Co pravidlo 1.2 (i)?

díky
Michal

Odpověď na dotaz


Michale přišlo upřesnění od tazatele, a taky jsem přehlédnul zadání. Je to rána, pak vychýlení míče v pohybu hráčem - respektive jeho výstrojí - tedy jedna trestná. Celkový součet je stejný, jen to nebyl "dvoják" ale 19-2, Míč v pohybu vychýlen nebo zastaven hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí...




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018