Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dvoji dotek putteru

A A A

Dobrý den pane Jon,
předně bych Vám chtěl pogratulovat v účasti na LET jen tak dál.

Stala se mi taková věc, při doklepnutí puterem asi z 10cm do jamky, jsem zahrál asi větší ránu něž jsem měl a od okraje jamky se mi míček odrazil a trefil mi spodní část puteru a pak teprve spadl do jamky. Chápu správně, že místo jedné rány mám hned tři?
1. rána jako doklepnutí
2. rána trestná za dvojí dotek
3. rána hrát z místa kde míček skončil další ránu (tj v jamce?)

Přeji hodně úspěchů a poctivých hráčů.

S pozdravem Mira

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Míro.

Pro lepší názornost budeme říkat, že jste (ke vší smůle) puttoval do birdie po drivu na paru tři. Drive = první rána, putt = druhá rána, míček odražený na Váš putter = 1 trestná rána (podle Pravidla 19-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí) a protože je míček v jamce a ta je tedy dohrána, odcházíte místo birdie z jamky s parem, tedy se třemi ranami - takže jste to nespočítal správně a je mi to líto... :)

Moc díky za Vaše přání i dotaz a já Vám přeju prima sezonu a skvělé parťáky!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018