Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dráha patu

A A A

Dobrý den, pane Jone
chtěl bych Vás poprosit o dva výklady pravidel při patování.

Při plně obsazeném flajtu nutně dřív nebo později musí nastat situace, že jeden z hráčů zaujímá postoj pro úder dosti nepřirozeně s ohledem na to, aby někomu nestoupal do dráhy patu. Hodněkrát jsem v takové chvíli slyšel a i sám vyslovil něco ve smyslu "klidně mi tam stoupni". Napadlo mne ale, jestli náhodou tento výrok, byť vyslovený z ohleduplnosti a prostě v dobrém úmyslu, nemůže být vlastně považován za dohodu o porušování pravidel. A pokud ano, jak by to bylo s tresty? Jeden hráč vysloví tuto nabídku benevolence. Ostatní ji ale třeba nevyužijí a nadále patují tak, že do dráhy nikomu nevstupují. Pak tedy vlastně k dohodě nedošlo...

A druhá "patovací" situace. Před svým patem vidím, že v dráze mám nevypíchnutý důlek. Vím, že není od mého míče, stejně tak ani od žádného míče mých spoluhráčů. Nechtěl jsem zdržovat a odehrál jsem úder přes tuto díru a až pak ji opravil. V pravidlech jsem si pak našel, že hráč smí opravit stopu po míči. Je to v pravidlech myšleno tak, že hráč smí vypíchnout v dráze patu i důlek (evidentně po míči), který není jeho?

Moc děkuju za vysvětlení

Pavel Hruška

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Pavle.

K prvnímu odstavci: takové sitauce nejsou dohodou o nedodržování Pravidel. Možná (ale prosím s velkou rezervou!) by se někdy mohlo mluvit o tom, že si nechám tímto způsobem od spoluhráče něco v dráze mého puttu vylepšit. Pak už by to nebylo tak jednoduché rozhodování... Třeba (fakt hypoteticky!) bude green v mém směru hodně poškozen a to, že spolhráče nechám "normálně si stoupnout" bez ohledu na dráhu mého puttu pak může přinést vylepšení směru hry...

Jasně Pavle, hráč smí na greenu opravit jakoukoliv stopu po dopadu míče, ať už je to pitchmark po jeho míči, míči jeho kolegů z flightu nebo třeba pitchmark starý dva týdny... Viz odstavce a) a c) Pravidla 16-1. Všeobecně.

Já díky za Váš dotaz a hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018