DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohnutí míče II.

A A A

Dobrý den pane Jone,
dnes jste v dopoledních hodinách odpovídal na dotaz s názvem "Pohnutí míče" a já bych Vás rád poprosil o výklad správného postupu v podobném případě: Hráč založil za míč a stlačil silnější stéblo plevele, čímž došlo k mírnému pohnutí míče. Okamžitým zvednutím hole došlo zpětným pohybem stébla k vrácení míče do původní polohy. Při těchto činnostech se hráč holí nedotkl míče a následně již bez zakládání míč řádně odehrál z původní pozice. Je i v tomto případě nutno započítat trestnou ránu a má případně vliv na posouzení pokud by se hráč holí míče při zakládání dotkl?

Děkuji za odpověď.
Jarek

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Jarku.

Dotyk míče holí není tak důležitý, jako založení hole, tedy přiložení hlavy hole k zemi. To, o čem mluvíte (a už jsem někde v Poradně vedl diskuzi na téma týkající se názvu této situace, který za chvíli napíšu) je v Rozhodnutích popisováno jako oscilace. Pokud hráč přiloží hůl, míč se jakoby "skloní" a po přizvednutí hole se opět i s trávou vrátí do původní polohy, pak k pohybu míče nedošlo a vše je beztrestné.

Jarku já díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017