Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provizorní míč/dropování

A A A

Dobrý den pane Jone, mám dotaz ohledně dropování provizorního míče. Dostal jsem se do situace, kdy jsem po první ráně ležel míčem na okraji bankru, druhou ranou jsem se dostal za green, kde byl označený aut. Nebyl jsem si jistý, zda je míč ve hře a tak jsem dropoval a hrál míč provizorní, ten se ale po dropu skutálel do bankru. Hrál jem ho tedy z bankru, ale spoluhráčí tvrdili, že jsem měl hrát z původního místa, tedy mimo bankr. Nakonec jsem našel ten první, ale zajímalo by mě, která z variant je ta správná.
Děkuji, Lukáš Volf

Odpověď na dotaz



Dobrý den Lukáši

Vaši spoluhráči měli v tomto případě pravdu. Pojďme si připomenout, kdy musí hráč opakovat dropování, jak je to popsáno v Pravidle 20-2:
Míč se musí beztrestně spustit znovu, jestliže se: (i) zakutálí do překážky a zastaví se v ní; A to byl přesně Váš případ. Měl jste tedy dropovat znovu a pokud by se míč opět zakutálel do bunkeru, měl jste ho umístit na to místo, kde se při tom druhém - opakovaném spuštění poprvé dotknul země.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019