Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Omarkovani a oprava pitchmarku pred vstupem ostatnich kolegu z flightu

A A A

Dobrý den, v minulém týdnu jsem šel s kamarády hřiště a jeden z nich mě upozornil, když jsem byl o něco dříve na greenu a kolegové mimo green, že nesmím omarkovat míč a opravit pitchmark. Četl jsem pravidla poměrně detailně, ale nikde si nevybavuji penalizaci či zákaz tohoto chování.
Můžete mi prosím osvětlit zda jsou v tomto případě nějaká omezení či tresty.
Děkuji

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Přijít na green, označit polohu míče, zvednout jej a očistit rozhodně můžete před příchodem ostatních hráčů na green. Právě tak i vypíchnout pitchmark. Ovšem hráčské je všechny tyto úkony dělat za přítomnosti spoluhráčů. Vhodné také je samozřejmě označit a zvednout míč, který překáží ostatním ve hře nebo takto postupovat ve chvíli, kdy se na vás tlačí jiná skupina hráčů a tento postup umožní zrychlit tempo.

Pravdou ale je, že není možné hráče potrestat za označení a zvednutí míče nebo vypíchnutí pitchmarku před příchodem ostatních na green nebo až poté, co na green dohrají své míče.

Hezkou hru

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019