obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohnutí míče

A A A

Dobrý den pane Jone,
díky za tuto poradnu. Opravdu moc užitečná věc a rád v ní studuji.
Chtěl bych se Vás zeptat na dvě podobné situace, které se staly mým spoluhráčům. 1. V prvním případě jeden z nich šlápl v roughu na větvičku, která se na druhém konci dotýkala míčku a ten se díky tomu pohnul. Měl si připsat jednu trestnou ránu i když neměl ani založeno a ani se ještě nepřipravoval k úderu?
2. Ve druhém případě opět v roughu dělal jiný spoluhráč cvičný švih cca 0,5m - 1m od míčku ve vysoké trávě a jak jinak, míček se pohnul. Měl si v tomto případě připsat trestnou, protože se jeho \"nepřímou\" činností míč pohnul?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Radim Š.

Odpověď na dotaz


Radime dobrý den.
Jsem rád, že Vám (i ostatním) poradna pomáhá!

ad 1) ano, měl. I tento postup je případ, kdy míčem ve hře hráč pohne. Stejné by to - pro dokreslení situace - bylo třeba i v případě, když by vítr shodil hráčovi čepici z hlavy a ta následně pohnula míčem. Je to za jednu a povinnost vrátit míč do původní polohy.
ad 2) ano, z Vašeho zadání vyplývá, že je to stejná situace jako v případě jedna. Hráč nemusí způsobit pohyb míče fyzickým kontaktem, tedy třeba při založení nebo rukou. Pokud provede nějaký úkon, který má přímo vliv na pohyb míče, pak pohyb míče zapříčiní hráč, dostane jednu trestnou a musí míč vrátit na původní místo.

Díky za Vaše dotazy a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018