Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra na jamkovišti

A A A

Mohu na jamkovišti hrát wedge? V případě že je green ve tvatu C a můj míč leží na přední straně a jamka je na zadní straně. V dráze patu je však bankr. Jak se řeší případné poškození greenu.

Odpověď na dotaz



Dobrý den

V první řadě se omlouvám za dlouhou odmlku. Týden jsem působil jako startér a rozhodčí v Mariánských Lázních při MMČR.

Nikde v Pravidlech není napsáno, zda se smí nebo nesmí hrát na jamkovišti pouze putterem. Dokonce se občas stane, že když zrovna putter "nefunguje", puttují hráči dlouhými železy nebo fairwayovými dřevy. V popsaném případě ale půjde o flop nebo chip, nikoliv o puttování. Odpověď zní ano. Například Petr Mrůzek při nedávném PGA Czech Masters na osmnáctce také přihrával wedgí z greenu. Jenže...
Před takovým počinem je potřeba se zamyslet, jestli vůbec na takovou ránu mám výkonnost, jestli mi to vzhledem k "hodnotě " turnaje a k mým výsledkům na předcházejících jamkách vůbec stojí za to. Při souboji o titul šampiona na rány nebo boji o prize money při profesionálním turnaji to opodstatnění má. Při snaze získat jediný bod při handicapovém dni - nezlobte se - až tak ne. Je jasné, že je třeba veškeré poškození greenu co nejlépe opravit. A pokud nemáte výkonnost na čisté trefení wedge z povrchu podobného linoleu, pak budete muset nejspíš opravovat hodně dlouho.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019