Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Diskvalifikace po turnaji.

A A A

Vážený pane Jone,
v mém dotazu šlo hlavně o to, proč rozhodčí, který tvrdil, že u jedné jamky počítal rány ale pouze jednoho účastníka neměl zasáhnout ihned, protože pamatovat si počet ran v celém turnaji je sice možné, ale dost složité. Já mám na mysli, že rozhodčí je tam proto, aby na jakékoli porušení pravidel upozornil hráče a ne čekal až do ukončení celého turnaje. Jinak ale velmi děkuji za odpověď.

Václav Havlík

Odpověď na dotaz

Pane Havlíku dobrý den.

Někdy se stane, že rozhodčí nemůže letět na bugyně přes půl hřiště kvůli tomu, že někdo špatně dropuje. A tak se stane, postup jen sleduje a pak se (protože chce mít turnaj fér a v pořádku) podívá do score karty. Jestliže v té chvíli zjistí, že hráč podepsal nižší výsledek, než zahrál, pak nemůže přijít na řadu nic jiného, než DQ...
Rozhodčí určitě může působit preventivně. Nikdo mu to nemůže zakázat, ale na druhou stranu ani nařídit. Také počet ran z celého turnaje není potřeba nosit v hlavě, každý má k dispozici score kartu kam si může zaznamenat údaje o své hře a později je zkontrolovat - většina hráčů tak činí...

Já asi tak trochu tuším, v čem je jádro pudla. Ale rád bych, aby z odpovědi vyplynuly dvě věci: hráči musí být zodpovědní a na golfu se všichni musíme chvoat jeden k druhému s pokorou a respektem...

Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018