Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Biozóna doplnění

A A A

Dobrý den,
mám jedno doplnění k dotazu na vytažení míčku z biozóny lovítkem. Pan Kaminský nám na kurzu rozhodčích říkal, že neexistuje pravidlo, kterým by mohl být hráč potrestán za vstup do biozóny (nikoliv hra z biozóny, ale pouze vstup). Pokud měl pravdu, a já myslím, že asi ano, tak je jedno jestli se vytáhne lovítkem nebo vykopne vlastní botou poté co ho najdu.

Pokud jsem informaci od pana Kaminského špatně pochopil, prosím o upřesnění podle kterého pravidla by byl hráč za vstup potrestán.

Děkuji
Tomáš Janša

Odpověď na dotaz


Dobrý den Tomáši.

Jura Kaminský je jeden z njelepších rozhodčích, které znám. Těším se každý rok na jamkovku PGA, kterou spolu děláme a letos si spolu (a s dalšími kolegy) "pískneme" i mistrovtsví světa na Ypsilonce. Ani v případě biozóny se neminul...
Hráč může být při porušení zákazu vstupu do biozóny potrestán pokutou nebo disciplinárním trestem, nikoliv trestnými ranami. O tom se ale předchozí dotaz nezmiňuje - jeho autor se ptal, jestli se vyhne trestu za vstup do biozóny (jakémukoliv)tím, že vytáhne míč lovítkem... Takže jedno to není. Pokud budu mít za vstup do biotopu vypsánu pokutu 500CZK, pak bota je za 500 a lovítko zadara...

Juru jste pochopil správně a doufám, že i tahle odpověď je srozumitelná.
Díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018