obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

chybně vyplněná score karta

A A A

Přeji dobrý den.
Golf sice nehraji, ale rád se na něj dívám v tv a vždy uvítám, když komentátoři vysvětlují pravidla, ale na dvě mé otázky jsem ještě v přenosech neslyšel odpověď.

1/ Chápu, že pokud hráč podepíše a odevzdá score kartu s počtem ran nižším, než skutečně zahrál, tak je DQ. Pokud jsem správně pochopil, tak ale skore zapisuje někdo jiný, tj. zapisovatel. Takže mne zajímá, jestli je nějak potrestán i ten - koneckonců chybu nejdřív musel udělat on.

2/ Dál by mne zajímalo, jestli je stanovená nějaká minimální vzdálenost navrtání jamky od kraje greenu. Pokud ano, jak by se řešilo, kdyby se uprostřed turnajového kola zjistilo třeba po stížnosti hráče, že je jamka příliš blízko kraje greenu - to by se musela převrtat a ti, co ji již odehráli by ji hráli ještě jednou?

Díky předem za odpovědi. J.Sýkora

Odpověď na dotaz


Dobrý den pane Sýkoro.
Komentátorům se někdy podaří vyslovit pěknou botu. Viz nedávný případ v Poradně... Ale nelze se divit, nejsou to rozhodčí a tak se může stát, že nepřesně nebo zcela špatně posoudí situaci nebo si nepamatují správné znění Pravidel...

Ad 1) Hráč je zodpovědný, zapisovatel (na stejné téma jsem odpovídal i v předchozím dotazu:) sice píše co chce, ale hráč je ta jediná instance, která před podpisem vše zkontroluje. Podepíše méně - DQ. Jedině pokud by se prokázalo, že zapisovatel vědomě (aby hráče poškodil) zapíše a podepíše v kartě menší počet ran, pak bude zapisovatel rovněž DQ...

Ad 2) Ano, existují doporučené postupy. Běžně se mluví o cca 2,5 metrech. Důležité je, jestli se v daném umístění jamka dá odehrát fér. Často slýcháme stesky na umístění jamek, které jsou těžké ale jsou fér. Umístění jamek na velkých turnajích vždy vyhovuje. pokud by k nějakému nefér umístění jamky došlo při běžném turnaji, pak bude rozhodovat Soutěžní výbor. Může kolo zrušit, restartovat... Běžné ale je, že se při absolutně nefér pozici (velký sklon greenu okolo jamky přivodí minigolf, což je pro férovost horší, než umístění jamky na rovině blízko okraje...), ruší kolo. I kdžy jsem to valstně nikdy sám nezažil...

Díky za Vaše dotazy!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018