Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize, nehratelný míč

A A A

Dobrý den,
Na hřišti je podél celé jedné jamky pole, tudíž velmi často tam míčky končí. Setkal jsem se s různými řešeními následující situace a chtěl bych znát odpověď, které řešení je správné. Hráč zahraje první míč do pole (oraniště), pak nahlásí provizi a zahraje ji. Provize skončí v dobré pozici na ferveji. A nyní:

1) Hráč nalezne původní míč, ale je nehratelný, drop na spojnici ani na hůl nepřichází v úvahu, tedy jedině návrat na odpaliště. Ale on prohlásí, že má provizi a pokračuje s provizí (čtvrtá rána).

2) Hráč nalezne původní míč, ale je nehratelný, drop na spojnici ani na hůl nepřichází v úvahu, tedy jedině návrat na odpaliště. Provizi ale nemůže použít, protože byla pro případ ztráty míče, tudíž hraje opět z odpaliště (třetí rána).

3) Hráč po odehrání provize (protože se podařila) ani nejde původní míč hledat a pokračuje provizí (čtvrtá rána).

Děkuji za odpověď.
Petr

Odpověď na dotaz


Dobrý den Petře.
Vaše zadání je srozumitelné a odpovědi snad budou taky. Jdeme na ně:

Ad 1) v žádném případě nelze takto řešit - hráč má původní míč, musí řešit původní míč. Není možné nebo není logické dropovat na dvě hole nebo na spojnici? Musí na původní místo.

Ad 2) přesně tak, je to pospáno i v bodě 1)...

Ad 3) tohle přípustné je. A je to i normální...

Já děkuji za Váš dotaz Petře!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018