Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč u mostku

A A A

Přeji dobrý den Jone,

Díky za skvělou práci, kterou společně s ostatními vykonáváte. Je to pomoc pro nás všechny.
Mám dotaz:
Při odpálení z fairwaye se mi míč "dokutálel" přes green mezi rough a mostek. Rána by se sice dala odehrát - tak jsem učinil a míček "hup" přímo do jamky. Ale při diskuzi, zda jsem měl míč dropovat a přičíst jednu trestnou či míč odehrát z místa předešlého odpalu s jednou trestnou či míč odehrát tak jak leží, jsme si nevěděli rady. Jak tedy takovouto situaci řešit? Mimochodem pro upřesnění míč ležel na betonovém bloku o rozměrech 5x120cm a na něj navazoval z jedné strany rough a z druhé mostek.

Díky ještě jednou
Jiří Taufer

Odpověď na dotaz



Dobrý den Jiří

Díky moc za chválu v úvodu dotazu - jak jsem psal už kdysi minule, je to důkaz toho, že Poradna má smysl a to je bezva!

Váš dotaz by potřeboval zpřesnit, protože situace má hned několik variant. Proto si dovolím na začátek trochu vymýšlet a pokud bych zvolil jinou variantu, pak mi napíšete přesnější dotaz, ano? Takže;

V první řadě samozřejmě Váš postup nic neporušuje. Ostatně hrát míč, jak leží, nařizovalo už jedno z prvních pravidel golfu a beztrestných úlev se tehdy jaksi nedostávalo.
Budu vycházet z popisu a uvažuji tedy, že míč nebyl ve vodní překážce a most nebyl v Místních pravidlech popsán - definován jako nedílná součást hřiště. Pak jste měl možnost dropovat beztrestně podle Pravidla 24-2b. Betonový blok i most jsou nepohyblivé závady a pokud překážejí hráči v postoji, v prostoru zamýšleného nápřahu nebo švihu nebo dokonce (jako ve Vašem případě) míč na nich, v nich nebo pod nimi leží, pak jednoznačně máte nárok na beztrestnou úlevu. V tom případě je potřeba najít správně nejbližší místo úlevy a od něj do vzdálenosti jedné hole ne blíže jamce míč dropnout. Někdy je opravdu lepší míč odehrát třeba z asfaltky, než ho dropovat (byť beztrestně) do hlubokého a hustého roughu...
Pokud by byl most nedílnou součástí hřiště, pak byste úlevu neměl a jednalo by se o možnosti hrát míč jak leží (což jste ke své velké radosti z výsledku absolvoval!) nebo ho dropovat podle Pravidla o Nehratelném míči (prav.28).

Tak hezkou hru a ať Vám rány dál vycházejí podle Vašich představ!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019