Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Voda v dalších variacích

A A A

Dobrý den, pane Jone,
poprosil bych Vás o pravidlově správné řešení ve dvou situacích, kdy společné je toto:

Delší drive lehce přes horizont, kde je vedle fairwaye jednak rough a taky víc bokem červená voda. Nemůže tedy být z odpaliště vidět dopad ani případný odskok míče, kutálení, atd

1. odhaduji, že míč bude vedle fairwaye v roughu. Protože si ale nejsem jistý jeho nalezením, hlásím a hraju provizi. Původní míč ale najdu až v suché části vodní překážky. Když míč je ve vodě, neměl jsem vlastně provizi vůbec hrát, ale rovnou případně třetí ránu druhým míčem, pokud bych býval volil místo dropu opakování rány z týčka. Asi se nabízí tu provizi sebrat a pokračovat původním míčem. Ale není to možné vykládat jako nepovolené cvičení na hřišti, byť s ryzím úmyslem pouze nezdržovat vracením se na odpaliště? A nebo je to naopak tak, že ta hlášená provize se vzhledem k místu nalezení původního míče automaticky stala míčem ve hře (jako by to bylo, kdybych ležící míč viděl a hrál novou ránu z týčka)?

2. podle trajektorie i podle ujištění spoluhráčů se domnívám, že míč skončil v červené vodě. Jdu na místo, kde chci dropovat, ale stejně pro jistotu míč hledám i mimo vodní překážku. Po vyčerpání časového limitu dropuju, odehraju ránu novým míčem a jdu dál. Po pár metrech ale náhodně narazím na dříve nenalezitelný původní míč mimo vodní překážku, ten bezpečně identifikuju. Co dál? Mám vlastně odehranou ránu z nesprávného místa i nesprávným míčem, neúmyslně a aniž bych tím dosáhl nějakého prospěchu, vlastně už nyní mám jednu ránu navíc oproti hře původním míčem.

Díky moc za objasnění možného postupu.

Pavel Hruška

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Pavle.
Jdeme na to:

1) Všechno je naprosto v pořádku. Měl jste právo hrát provizorní míč, protože Váš původní míč mohl být ztracen mimo vodní překážku. Píšete, že mezi fairwayí a vodou byl rough. protože jste našel původní míč, musíte postupovat dál ve hře původním míčem - buď hrát jak leží nebo s jednou trestnou podle Pravidla 26-1. Úleva pro míč ve vodní překážce vzít úlevu a ddropnout se mimo vodu.

2) V nejlepším přesvědčení a pěti minutách hledání jste se buď shodli, že míč je ve vodní překážce, pak ovšem jeho nalezení nemá po dropu nového míče na pokračování hry žádný vliv. Prostě jste uvedl do hry spuštěním nový míč, připsal si trestnou za úlevu od vodní překážky a hotovo.
Férovější řešení ale je, že pokud míč mohl být ztracený mimo vodu, a vy jste ho prostě neodkázali najít, měl jste se vrátit zpátky na místo, odkud jste hrál poslední ránu.

Snad je ten rozdíl ve všech variantách patrný.

Díky za dotaz a hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018