Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pořadí hry na greenu - dohrání

A A A

DD, v průběhu výuky mi bylo vštěpováno, abychom na jamkovišti dlouho nesetrvávali. Obzvláště při dohrávání patů do cca 1/2 metru (jak pro koho, někdy spíše 30 cm). Abychom míč dohrávali (tedy pokud se na to cítíme) a nemnožili markovátka okolo jamky (která určitě budou někomu překážet). V této situaci se také jedná o hru mimo pořadí, ale nemohu tímto ani já, ani spoluhráči přeci získat významnou výhodu. Je to takto chápáno správně? Je možno toto považovat za obecně ustálenou zvyklost? Nebo bychom si to měli se spoluhráči říci na začátku hry, tady asi nejlépe na prvním jamkovišti? (Předpokládám, že to není dohoda proti Pravidlům s následnou DSQ.) Děkuji Pavel Vodák

Odpověď na dotaz



Ne ne, Pavle,
pokud hráč dohraje mimo pořadí, aby tím urychlil hru, nepůjde o žádný trest. Za trestné bych snad ani nepovažoval dohody na prvním odpališti ale byl bych sakra opatrný s jejich formulací, aby z toho nevzešla nějaká nešťastná dohoda o nedodržování pravidel

Pokud by například došlo k deklaraci typu "zahraj mi to, ať vidím, kudy to pojede", pak už by to na DQ bylo...
Pokud se tedy cítíte na dohrání, nebojte se dohrát, ať máte lepší tempo hry.

Pavle hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018