Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelný míč

A A A

Vážený pane Jone,
Opět Vás srdečně zdravím a děkuji za Vaše profi odpovědi.

Možná je můj dotaz příliš triviální, nicméně bych měl rád ve věci jasno.

Zahraji míč do "problémů", které neleží mimo hranice hřiště, ani míč prokazatelně neskončí ve vodní překážce. Zahraji provizorní míč a jde se hledat původní míč. Původní míč je skutečně nalezen v časovém limitu, ale je v nehratelné pozici, nebo jej chci prohlásit za nehratelný.

Mohu potom pokračovat ve hře provizorním míčem, nebo je podle pravidel jiné řešení této situace?

Děkuji za odpověď a zdravím
Vlastimil

Odpověď na dotaz



Dobrý den Vlastimile

Moc mě těší Vaše poděkování a prosím nejenom pro Vás: neexistují triviální otázky - za každou jsem vděčný, protože každá odpověď se hodí někomu jinému a určitě existují i kolegyně a kolegové, kteří se z jakéhokoliv důvodu nechtějí ptát, což je škoda.

K Vašemu konkrétnímu dotazu. Pokud jste zahrál provizorní míč a původní poté našel, pak musíte vše řešit s míčem původním... Znamená to tedy, že původní míč, pokud jej prohlásíte za nehratelný, musíte dropnout - vždy je to s jednou trestnou - do vzdálenosti dvou holí od místa, kde ležel (ne blíž jamce), na spojnici jamka - místo , kde ležel, jakkoliv dozadu, nebo s ním odkráčet na místo, odkud jste jej do nehratelné pozice zahráli. provizorní míč si v tomto okamžiku můžete opět uklidit do kapsy kalhot nebo bagu...

Děkuji za pochvalu a dotaz a hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019