Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Biozóna / aut

A A A

Dobrý den,
Zajímalo by mě jak by se mělo postupovat v situaci, která může nastat na 9. jamce Kamenné devítky na hřišti Kaskáda.
V případě, že hráč zahraje ránu (šlajz) z odpaliště tak, že míč vletí do biozóny, vyletí z ní na pravé straně, kde na hranici bizóny navazuje aut jamky, a protože aut je mírně z kopce se míč znovu zakutálí do biozóny.
Kde by měl hráč dropovat?
Na vzdálenost dvou holí od posledního vstupu míče do biozóny asi moc dropovat nemůže když na hranici navazuje aut... Takže už zbývá asi jenom na spojnici jamka a místo posledního přechodu do biozóny (dál od jamky) nebo hrát znovu z odpaliště.
Díky moc za odpověď

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Protože na tento dotaz dlužím odpověď už od 4. srpna, omlouvám se nejvíce. Důvodem bylo (stejně jako v dalších případech) moje působení na MMČR v Mariánských Lázních.

Před chvilkou jsem zavolal Jirkovi Kapešovi - headgreenkeeperovi resortu, abych si s ním nejdříve vyjasnil, jak situace na devítce vypadá. V minulých letech (ani při dvou finále Czech PGA Tour ani při přímém přenosu z Repromeda Cupu) jsme na takovou situaci nenarazili. Teď už ale mám díky Jiřímu jasno a mohu odpovídat.

Jedná se o biozónu, která je označena jako podélná vodní překážka (mimochodem červenými kolíky s černými vršky). Míč tazatele proletěl nad biozónou a dopadl do autu. Z něj se ale vykutálel a protože biozóna je přímo napojena na aut, a v biozóně míč skončil, poslední místo, kde proťal hranici biozóny, je přímo napojeno na aut. Hráč tedy nemá možnost spustit míč v místě posledního překročení hranice podélné vodní překážky (byť je označena jako biozóna). V tomto případě nebude schopen spustit míč asi ani na spojnici jamka - místo, kde proťal, protože tato spojnice povede znovu do autu. Pokud tomu tak není, pak určitě může tuto možnost využít. Ale ještě pořád má dvě další možnosti. Místo původní nebo;
(Prav- 26-1c) jako další možnost pouze v případě, že míč naposledy překročil hranici podélné vodní překážky, spustit míč mimo tuto vodní překážku do vzdálenosti dvou délek hole od místa na protilehlé hranici vodní překážky, které je stejně vzdálené od jamky jako místo, kde původní míč naposledy překročil hranici vodní překážky, avšak ne blíže jamce.
Což v tomto konkrétním případě znamená ve stejné vzdálenosti od jamky, v jaké míč naposledy z autu do biozóny "přijel", bráno vlevo ve směru hry.

Snad je popis srozumitelný, hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019