DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Gravitace

A A A

Pane Jone,
v březnovém GolfDigest mi není jasná 1.ot.na s.41. Jak hráč rozliší, kdy je to už vítr-viz ot.2 nebo gravitace. Pokud je to v rozhodnutích,tak kde? Dle poznámky 18-2b pohnutí nezapříčinil hráč, tak bych rozhodl dle této Poznámky.
Díky za odpověď.
Zdeněk Vojtíšek

Odpověď na dotaz



Pane Vojtíšku dobrý den.
Úvodem jenom, že nemám přesnou textaci Vámi popsané situace k dispozici. Ale;
Rozhodnutí 18-2b/11 říká, že;

"Gravitace sama o sobě není činitel, na který by měl být brán zřetel při aplikaci výjimky u Pravidla 18-2b; proto, pokud není známé nebo prakticky jisté že nějaký jiný vliv kromě gravitace (například vnější vliv nebo vítr) byl příčinou toho, že se míč pohnul po založení, pak hráč obdrží jednu trestnou ránu podle Pravidla 18-2b a musí míč vrátit na původní místo.

Je to tedy velice choulostivá situace na posouzení rozhodčím. Bude potřeba posuzovat vše v klidu a maximálně koncentrovaně všechny detaily. Už proto, že například míč se může pohnout a zatsvit v mnohem lepší pozici - třeba vyjet z hlubokého roughu až na fairway - a tak se hráč může dopracovat až k diskvalifikaci, pokud se zjistí, že s míčem pohnul on a míč nebyl vrácen na původní místo, nebo bude DQ protože si zapomene připočítat trest za pohnutí míčem.
Bez znalosti tohoto Rozhodnutí bych ale (upřímně řečeno) rozhodoval stejně jako Vy...

Díky za prima dotaz pane Vojtíšku!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017