obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč zpět mezi svými

A A A

Odpálím a míč se odrazí od větve, vrátí se do otevřené kapsy bagu mezi ostatní míče. Jedná se o míče, které mají všechny stejnou značku a jsou také stejně označeny. Se kterým z nich a jak pokračovat, prosím?

Děkuji
Bláha Petr

Odpověď na dotaz


Dobrý den.

V první řadě se nevyhnete trestu za zasažení výstroje podle Pravidla 19-2. Hráčem, partnerem, nosičem nebo výstrojí. Dále můžeme vycházet z Rozhodnutí 12-2/1, které sice není ušito přímo na tento případ ale nejvíc se mu zadáním blíží. Pak tedy není hráčův míč ztracený, i když by jeden řekl, že není schopen přesně identifikovat, který z těch míčů v bagu je právě ten původní.
Takže z bagu vyjmeme jeden z míčů, bag dáme stranou a co nejblíže místu na zemském povrchu, kde se nacházel průmět polohy míče když ležel v bagu, tento míč dropneme. Předtím ho ale odlišíme od ostatních nějakou jasnou značkou, abychom se nedostali do dalších problémů hned v té chvíli, kdy budeme hrát někde míč provizorní a opět bychom tak nebyli schopni míče rozlišit.

Není zač, dávejme si pozor na značení míčů, byť ho Pravidla jenom doporučují.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018