Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Voda a out (snad už naposledy)

A A A

Dobrý den,
děkuji mnohokrát za odpověď na můj předešlý dotaz (Voda a out, odpověď ze 3.12.2011).

Předem se omlouvám jestli je můj dnešní dotaz příliš dlouhý, složitý nebo zmatený pro tuto poradnu.

Díky léta zažitým omylům a špatným výkladům v této problematice stále trochu tápu a moc bych prosil ještě o upřesnění. Miluju golf a golfová pravidla, která myslí skoro na vše, od žížaly na greenu odnášející míč do jamky až po ztrátu koncentrace hráče díky příliš odvážné sukni spoluhráčky :-)
Dovolil jsem si načtrnout situaci jamky sedm a osm na našem hřišti a zakreslit do toho události se kterými potřebuji poradit.
Jamka číslo sedm má cestu jako vnitřní out. Jamka číslo osm má vpravo od fairwaye červeně vykolíkovanou vodu.

Následující situace se týkají hry na jamce číslo osm.

Situace A - byla zodpovězena v předešlé odpovědi. Hraju z místa A z fairwaye sedmičky zpátky přes cestu, stromy a vodu míč jak leží, jako by byl na fairwayi osmičky, je to tak správně?
Situace B - míč přeletěl stromy a vodu a skončil na cestě. Mohu využít úlevu od cesty a míč dropovat na fairwayi sedmičky, ne blíže jamce?
Situace C - navazuje na situaci A, odehraji míč z fairwaye sedmičky zpátky směrem ke svému greenu a míč skončí v potoce. Pokračuji jako by míč byl ve vodní překážce nebo v roughu nebo v outu (za cestou)?
Situace D - navazuje také na situaci A, odehraji míč z fairawaye sedmičky zpátky směrem ke svému greenu a míč skončí na cestě. Mohu využít úlevu a kde budu dropovat?

Obecná situace - po první ráně na osmičce - hrál jsem šeredně a míč velkým obloukem zmizel vpravo přes stromy (jako situace A na obrázku), 150 metrů od odpaliště. Není z mého místa možné rozhodnout zda je míč ve vodě nebo prošel až na cestu nebo fairway sedmičky. Jaké možnosti v tu chvíli mám pro další hru? Mohu jít těch 150 metrů a jestliže najdu míč v potoce pokračuji úlevou od vodní překážky, jestliže ale míč bude těsně za cestou na fairwayi sedmičky je téměř nemožné hrát ho přes stromy zpět a budu pravděpodobně nucen ho prohlásit za nehratelný a vrátit se na odpaliště nebo postupovat zpět po fairwayi sedmičky po spojnici konečné polohy míče a jamky a tím docela fest zdržovat hru svého flightu a ohrožovat hráče flightu za mnou, kteří právě hrají sedmou jamku.
Je v tomto případě doporučeno rovnou hrát třetí ránu z odpaliště a nezkoumat jak moc jsem to zkazil? Co v tom případě hlásím? (míč ve vodě, pravděpodobně ztracený míč, nehratelný míč ...)

Na jaře se chystám na školení rozhodčích tak snad pak nebudu tolik otravovat :-)

Děkuji moc
Pavel Rotter

Odpověď na dotaz



Dobrý den Pavle.
Ten obrázek je super, dá se hned líp pracovat s pojmy a představivost nabývá konkrétní formy. Dovolil jsem si ho sem umístit. Pro další tazatele - součástí dotazu byl odkaz na obrázek, který Pavel pro své situace vytvořil. Odkaz jsem z dotazu vyjmul ale obrázek máme k dispozici.

Takže;
Situace A: ano, správně
Situace B: pokud Vám nejbližší místo úlevy a od něj odměřená jedna hůl vycházejí na fairway sedmičky, pak můžete. Pokud by míč byl víc směrem k vodě, pak byste musel využít byť jen drobného území trávy nebo hlíny k dropu sem, tady totiž platí přirozená hranice vodní překážky, protože není nijak označen druhý břeh...
Situace C: tady nemůžu sloužit jinou radou než - je míč ve vodě - postupujte podle pravidla 26-1 nebo 26-2, tedy vezměte úlevu nebo hrajte jak míč leží, jinak máte pět minut na to, abyste ho našel a pak postupoval podle dalšího svého rozhodnutí. Snad jenom k autu - ten je na druhé straně fairwaye, ze které jste odehrál, takže míč v autu bude když bude v autu, směrem ke greenu žádný aut není...
Situace D: ano, úlevu rozhodně využít můžete a dropovat budete do vzdálenosti jedné hole od místa nejbližší úlevy.

Pro jistotu; místo nejbližší úlevy je takové místo, které je nejblíž místu, kde ležel míč když docházelo k překážení, není blíž jamce a nedochází k překážení, od kterého bereme úlevu. Do češtiny přeloženo - míč leží na cestě, najdu místo, kde cesta nepřekáží ani v postoji, nesmím být blíž jamce a toto místo musí být zároveň nejblíž místu, kde ležel míč na cestě...

Ad obecně: ještě můžete hrát po sedmičce a pak teprve přehrát stromy nebo najít nějakou skulinu mezi nimi. Obecné doporučení, jak zbyvit hráče všech jeho pravidly daných možností neexistuje a nebude existovat. pokud postupujete v souladu s Pravidly, němůže být o nějakém zdržování ani řeč. Máte právo míč za všech okolností pět minut hledat. Na to vám nikdo nemůže říct ani popel. V tomto případě, kdy není jasné, jestli míč je ve vodní překážce, máte také právo hrát provizorní míč a pak teprve pátrat po původním. To taky hru zrychlí. Tedy v případě, že není jisté, že míč ve vodě je! To by byla jiná a provižn hrát nemůžete.

Je prima slyšet, že budeme mít dalšího rozhodčího, ale věřte že: - rozhodně neotravujete ale jestli dotaz chcete interně takhle nazývat, pak se budete ptát stejně i po kurzu rozhodčích - v této poradně se dotazy certifikovaných rozhodčích objevují ;o)!
- dotaz týkající se vody a autu určitě poslední nebyl, to bych se mohl i vsadit... ;o)
- díky za dotaz s prima obrázkem a přeji Vám prima rok 2012, ať jako hráči tak i jako budoucímu rozhodčímu s licencí ČGF!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018