Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč ztracený v půdě v opravě

A A A

Vážený pane Jone,
Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení hraji většinou sám, ale výsledky si pečlivě sleduji a snažím se také plně dodržovat pravidla, pokud na to moje znalosti pravidel stačí. Dostávám se do různých pravidlových situací, které musím také sám řešit. Doufám, že moje pravidlové potíže a jejich správné řešení pomohou také dalším golfistům.

Dotaz:
Zahrál jsem míč do půdy v opravě, bylo to prakticky jisté, ale míč jsem nebyl schopen v půdě v opravě najít. Našel jsem tedy pravděpodobné místo, kde míč překročil hranici půdy v opravě, potom našel jsem nejbližší místo úlevy a spustil jsem míč na délku jedné hole od tohoto místa, ne blíže jamce. Postupoval jsem správně?

Děkuji za odpověď a zdravím Vás.

Vlastimil

Odpověď na dotaz



Dobrý den pane Vlastimile

Je mi v první řadě líto, že Vám Vaše vytížení neumožňuje užít si co nejvíc nádherných sázek a následně vyhraných odměn.

Váš postup je naprosto skvělý a minimálně tento pravidlový postup byste mohl vyučovat! Proto je zbytečné dodávat cokoliv dalšího. Jen doporučit ostatním, aby si přečetli Váš popis řešení, který je naprosto správný.

Nakonec snad přece radši jenom jednu věc pro úplné vysvětlení. Pan Vlastimil píše, že míč se prakticky jistě ztratil v půde v opravě. Pokud se míč může ztratit i jinde, než je půda v abnormálním stavu / půda v opravě (například když je všude okolo hluboký rough), pak by hráč měl postupovat jako v případě ztraceného míče, tedy s jednou trestnou znovu "bouchnout" míč z místa, odkud k půdě v opravě zahrál.

Vlastimile díky za dotaz a hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019