DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra z vodní překážky

A A A

Dobrý den Michaeli,
jedna praktická otázka z dneška v Poděbradech (hraje se na letní grýny!!). Míč jsem poslal do vodní překážky typu velké chomáče žluté trávy, ale byl trochu vidět, tak jsem ho odsud zahrál. Po úderu ale skončil někde pod těmi travinami tak, že jsem ho už nenašel. Určitě ale uvnitř vodní překážky.
Dropovat musím na spojnici posledního úderu a fangle a ne blíž jamce? Nebo mohu s trestnou dropnout mimo překážku? Pak ale kde?

Díky a pěkného Silvestra i super golfový rok 2012 přeji
Milan V

Odpověď na dotaz



Dobrý den Milane.

S docela velkou prodlevou odpovídám na Váš dotaz s přáním prima sezóny 2012 a s přáním, aby vaše hra nepřinášela takhle "prekérní" situace... ;o)

Řešení najdeme v Pravidle 26-2. Míč odehraný ve vodní překážce a. Míč se zastaví v té samé nebo jiné vodní překážce. Podle vašeho popisu jste se rozhodl "jít z vody ven". Přesto, že jste zahrál míč ve vodní překážce jak leží a utopil ho, máte teď možnost připočítat si jednu trestnou ránu a dropovat vodu ve vztahu k charakteru překážky a k místu, kde míč naposledy proťal její hranici.
Takže; najdete místo, kde naposledy překročil hranici vodní překážky když do ní vstoupil (nezajímá vás, že jste meztiím zahrál ránu v překážce) a pak spustíte u vodní překážky (žluté kolíky) míč na spojnici (jamka - místo, kde naposledy proťal - jakkoliv dozadu), u podélné vodní překážky na spojnici nebo využijete možnost odměřit dvě hole od místa, kde naposledy míč překročil hranici nebo na protilehlém břehu taktéž. Samozřejmě u obou "vod" existuje možnost v takovém případě jít s jednou trestnou na místo, odkud byla zahrána poslední voda mimo vodní překážku.
Pro názornost; hráč zahraje drive do vodní překážky, v ní zahraje míč jak leží a má tedy za sebou dvě rány. Pak se rozhodne už nic neriskovat, najde místo, kde míč do překážky vletěl a protože řeší vodní překážku (nikoliv podélnou vodu), jde dozadu "po lajně", spustí míč a hraje svoji čtvrtou ránu poté, co si připočetl jednu trestnou za úlevu od vodní překážky.

Milane díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017