obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Půda v opravě - označená hned za odpalištěm

A A A

Zdravím.
Přeji pěkné vánoce a děkuji za vedení poradny. Hodně mi pomáhá a zjišťuji, že občas mám ve znalostech mezeru, kterou pak mohu napravit.

A teď dotaz. Týká se hřiště Kaskáda. Na jamce č. 8 na Železné je značená půda v opravě prakticky podél celé poloviny jamky (po pravé straně) - opravuje se tam břeh, nebo val, který hřiště odděluje od silnice. Toto značení začíná už u žlutého odpaliště a vede dost daleko. Hrál jsem z odpaliště a míček letěl (jako poměrně často) doprava. Ale tady byl problém. Modré odpaliště se zakusuje jako poloostrůvek "normální" plochy do půdy v opravě a míček tedy překročil hranici půdy v opravě cca dvacet metrů přede mnou a letěl dalších cca 140 metrů - celá délka letu nad půdou v opravě.
Dropnul jsem si tedy před modrým odpalištěm a hrál druhou (a pak třetí ze stejného místa, protože jsem opět mířil doprava :-)...). Ale v tomto případě mi to přišlo poměrně nespravedlivé, protože díky půdě v opravě, která by měla být ochranou proti tomu, aby hráč nehrál z neregulérního povrchu, tak v tomto případě jsem vlastně ztratil prakticky celou vzdálenost.
Postupoval jsem správně, nebo jsem si mohl dropnout jednu hůl od hranice ve vzdálenosti, kde míček skončil? Nebylo to na turnaji, ale přesto se snažím pravidla dodžovat i když hraju jenom proti sobě.

Děkuji za odpověď.
Roman

Odpověď na dotaz


Romane dobrý den.
Krásný dotaz v závěru roku, díky za něj!

Pravidlo 25-1 b. Úleva nám dává řešení, které na Vaš otázku odpovídá. Přeloženo do češtiny. Pokud míč v půdě v opravě najdete, jdete s ním z místa kde leží "nejkratší cestou ven", ne blíže jamce. Tam zaujmete postoj tak, aby půda v opravě nepřekážela, odměříte jednu hůl (ne blíž jamce!) a do tohoto území spustíte míč.
Pokud míč nenajdete, pak měříte a spouštíte míč podle výše uvedeného návodu, rozdíl je v tom, že nemůžete vzít míč a jít nejkratší cestou ven, proto vše měříte v místě, kde míč naposledy překročil hranici půdy v opravě.

Jestli jste míč nenašel, pak jste dropoval správně. Jestli jste míč našel, pak jste se okradl o metry a ještě hrál za dvě z nesprávného místa...

Romane díky za pochvalu a všechno nejlepší (hlavně ale opravdu to zdraví) do roku 2012!!!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018