obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nalezený nenalezený míč II

A A A

dobry den, je videt ze ani v prosinci neni o dotazy nouze, coz je dobre. ale v situaci popsane v tomto puvodnim dotazu me tato odpoved

------------------
Dobrý den.
Bohužel sebrat původní míč, který jste našel mimo vodu a pokračovat s míčem, který jste dropnul podle Pravidla 26-1.
------------------

porad vrta hlavou. na jednu stranu chapu ze po dropu je ve hre novy mic, na druhou stranu se ukaze, ze je nepravem poskytnuta uleva podle pravidla 26-1. ne zeby tim mela vzniknout nejaka kdovijaka vyhoda, ale cele mi to proste nepripada uplne v poradku. co myslite?
diky.
jan

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jane.
Je to jednoduchý případ. Opět jde jen o rychlý výklad situace, který jsem si nevymyslel... ;o). Jedná se o situaci, kterou řeší Rozhodnutí 26/6. Na otázku, zda hráč, který dropnul míč podle Pravidla 26 a následně, po odehrání tohoto míče, najde ten původní mimo vodní překážku, tohle Rozhodnutí odpovídá: Původní míč je ztracen a další míč se stal míčem ve hře se ztrátou rány a vzdálenosti - podle Pravidla 27-1a.

Občas se stane, že máme z nějakého řešení pocit, že jde proti logice nebo dokonce občas něco vypadá i unfér (například případ s trefenými dráty mimo hřiště...), ale v těchto případech je rozhodující litera zákona, ať už to jsou Pravidla nebo Rozhodnutí. A my rozhodčí se pak snažíme být za ty, kdo pomáhají s orientací v situacích hráčům...

Jane využil jsem Vašeho dotazu a vsunul do odpovědi i trošku teorie a "politiky". Díky za něj a mějte prima podzim!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018