Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč v zatopeném bankru

A A A

Dobrý den,
jaký je správný postup, pokud míč leži ve vodě:
1) ve zcela zatopeném bankru
2) v částečně zatopeném bunkru, přičemž nezatopená část bankru je:
a) blíže jamce, než míč
b) dále od jamky, než míč

Děkuji za odpověď,
Karel Soural

Odpověď na dotaz



Dobrý večer Karle

Nejdřív, i když to vyplývá z dotazu docela zřetelně, pro jistotu dodoejme, že se bude jednat o náhodnou vodu, tedy půdu v abnormálním stavu.

ad 1) není jiná možnost, než hrát míč jak leží, eventuelně využít nejbližší místo maximální možné úlevy, tedy lidověji řečeno dropnout si beztrestně v bunkeru míč z hluboké do mělké vody a to ne blíže jamce, nebo s jednou trestnou ránou spustit míč na spojnici jamka - místo, kde míč v bunkeru leží jakkoliv dozadu za bunker.
ad 2a) odpověď je naprosto stejná, jako v případě bunkeru kompletně zatopeného
ad 2b) hráč spustí míč v bunkeru beztrestně do vzdálenosti jedné hole od místa nejbližší úlevy nebo může stejně jako ve výše uvedeném případě spustit míč s jednou trestnou ránou na spojnici jamka - místo, kde míč leží jakkoliv daleko za bunker.

Na první pohled to vypadá složitě. Ale věřte, že není. V klidu si odpověď víckrát přečtěte a uvidíte sami.
Hezkou hru.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019