DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Voda a out

A A A

Dobrý den, poprosím ještě o vysvětlení jedné situace, která je u nás zdrojem častých dohadů s nejasným výsledkem.
Hraji z odpaliště a podél celé fairwaye vpravo mám vodní překážku. Jedná se o pruh stromů a potok korektně ze strany této jamky vykolíkovaný červenými kolíky. Za potokem se nachází cesta a za ní fairway předešlé jamky. Cesta je pro předchozí jamku daná jako vnitřní out místními pravidly. Jestliže zahraju tak šeredný šlajs do vody, že míček přeletí stromy, vodu i cestu za ní mám jej hrát jako by byl ve vodní překážce nebo v outu? Je podstatné kde vstoupil do vody a co se s ním děje pak není důležité jestliže z mé strany z vody nevystoupil, nebo je podstatné kde skončil?

Omlouvám se, jestli je můj dotaz zmatený nebo se tu už mnohokrát řešil.
Díky moc
Pavel Rotter

Odpověď na dotaz


Pavle dobrý den.
Váš dotaz zmatený není a i kdybych ho řešil stokrát, klidně se do něj pustíme po sto první.

Rozhodující pro každé řešení v každé situaci je poloha míče v klidu, tedy když se někde konečně zastaví. Ve Vámi popsaném případě přeletěl vodu - ve vodě není - přistál na vedlejší fairwayi, ale pro Vámi hranou jamku vnitřní aut neplatí - v autu není - takže jdete míč normálně hrát jak leží na vedlejší fairwayi.

Pavle doufám, že jste křičel "FÓÓÓR!!!" ;o)
Tak hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017