obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Rozhodčí - míč ve vodě

A A A

Dobrý den pane Jone,
včera, M.Boleslav, jamka 11. Spoluhráč druhou ránu zatáhl vlevo od grýnu, dlouhá, ale míč jasně letěl směrem do toho jezera. Žádné dohady, došli jsme k hranici VP, on dropnul a zahrál čtvrtou za grýn. Když jsme došli ke grýnu, uviděli jsme ten původní míč ležet v bunkeru, musel se záhadně odrazit 20-30m od kamenů kolem té vody (rána byla dlouhá). Nevěděli jsme a nechtěli zdržovat, tak dohrál jamku oběma míči (5, resp.7 ran) a po hře jsme se zeptali rozhodčího. Ten řekl, že správný je výsledek zahraný původním míčem.
Mně se to nezdálo, podle mě tím dropem a odehráním uvedl do hry nový míč a ten původní už přestal existovat, viz vaše odpověď z 10.10. "Nejasný dopad..." Kdo má pravdu?

Děkuji,
Robert Pikna

Odpověď na dotaz


Roberte dobrý den.
Pravdu máte Vy. Pokud hráč je přesvědčený, že míč je ve vodní překážce a podle Pravidla 26-1 spustí další míč, pak je původní ztracen a nový byl uveden do hry. To, že původní našel později mimo vodu už bohužel nic neznamená. To potvrzuje i Rozhodnutí 26-1/3.
Jiná věc je samotné rozhodnutí rozhodčího. To je - byť špatné - neměnné, takže platí co rozhodčí řekl, i když to byla chyba.

Roberte díky za Váš dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018