DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohnutie lopty pri zalozeni

A A A

Dobry den,
este jedna zaujimava otazka ma napadla v suvislosti s novymi pravidlami.

Pri zalozeni bude beztrestne, ak je zname alebo prakticky iste, ze sa lopta pohla bez pricinenia hraca. Fajn.

A co ked sa lopta vplyvom vetra pohne takym sposobom, ze sa povedzme zastavi o zalozeny putter, lebo hrac ho nestihol zdvihnut. Aj to bude beztrestne?

Dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz


Dobrý den Peťo.
Nebude to beztrestné. Rozhodnutí 18-2b/12 bylo revidováno v tom slova smyslu, že pokud hráč není ve Vámi popsaném případě příčinou pohybu míče, pak dostane jednu trestnou ránu za vychýlení nebo zastavení míče v pohybu nešťastnou náhodou (Prav. 19-2) a bude muset hrát míč jak leží. Viz. níže uvedené nové znění Decision 18-2b/12:

The player incurs a penalty stroke under Rule 18-2b and the ball must be replaced. A further penalty under Rule 19-2 (Ball in Motion Deflected or Stopped by Player) does not apply in these circumstances, as the act of his clubhead stopping the ball was related to the initial act of his ball moving after address – see Principle 4 of Decision 1-4/12.
If it is known or virtually certain that the player did not cause the ball to move, Rule 18-2b does not apply (see Exception to Rule 18-2b). In such circumstances, the player would incur a one-stroke penalty under Rule 19-2 for accidentally deflecting or stopping his ball in motion with his equipment, and must play the ball as it lies. (Revised)


Nemáte za co děkovat.
Upozorňuji, že se v tomto dotazu popisují Pravidla platná od 1.1.2012!!!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017