obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Je lopta vo vodnej prekazke?

A A A

Dobry den,

po case opat vyuzivam tuto skvelu poradnu.

Minuly vikend mi lopticka skoncila na hranici prevazne suchej vodnej prekazky. Co sa tyka spojnice kolikov, tak bola jednoznacne mimo vodnej prekazky.

Avsak vo vodnej prekazky bola prevazne vyssia trava a vsade okolo vodnej prekazky bol povedzme semirough, vykoseny viac menej presne podla kolikov. Mne vsak ta lopticka skoncila uz vo vyssej trave - taky bezny rough - prave na takom nepresne vykosenom useku, ze ak by bola 3cm hlbsie, tak je uz za kolikmi a jasna voda, keby skoncila o 5cm lepsie, tak je v pohode v semiroughe.

Bola ta lopta uz vo vodnej prekazke? Je mi jasne, ze ak by bola pod hladinou v ramci prirodzenych brehov, tak je to vodna prekazka, bez ohladu na presne postavenie kolikov. Rata sa vsak aj semirough vs rough ako jasne definovana prirodzena hranica vodnej prekazky? Logicky ide mi o to, ci pred uderom mozem zalozit a urobit si v roughe cvicne svihy (samozrejme dostatocne daleko)...

Dakujem,

Peto

Odpověď na dotaz


Dobrý den Peťo.

V tomto Vámi popsaném případě míček ve vodní překážce nebyl. Kdyby mezi kolíky byla vodní hladina překážky, pak by byl. Nerozhoduje výška seče. Pokud jsou kolíky nesprávně instalovány a voda přes jejich spojnici přetéká, pak se bere nikoliv spojnice kolíků ale přirozená hranice vodní překážky - hladiny. Takhle za sucha platí prostě spojnice vnějších bodů sousedních kolíků v úrovni země.

Díky za dotaz! a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018