DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

pohyb míče vnějším vlivem

A A A

Ahoj Majki,
hrál jsem s kamarády třípar. Po první ráně kolegy se jeho míček zastavil na okraji jamky, přečníval, ale nespadl do ní. Odehráli jsme všichni a šli ke greenu. Kamarád, který zahrál k jamce nechal míček ležet. My jsme čipovali na green. Já jsem dal podařený čip, kdy míček dopadl kousíček vedle jamky, vedle ležícího míčku prvního kolegy. Můj míček se tohoto nedotkl a kutálel se dál. Asi vlivem otřesu greenu po dopadu mého míčku se první míček pohnul a spadl do jamky. Můj kamarád zajásal, že má houlina. Je to v souladu s pravidly, anebo i tady platí pravidlo 10 vteřin?

Děkuji za odpověď
Michal alias Lefty.

Odpověď na dotaz


Ahoj Lefty.

V Pravidle 16-2. Míč přesahuje okraj jamky je důležitá informace ve slovech "bez zbytečného zdržování". Pokud tedy míček "spí" na hraně celou cestu od odpaliště až ke greenu, mezitím někdo hraje, protože je na řadě a v té chvíli míček spadne do jamky, prostě tam byl zahrán poslední ranou. Takže kamarád opravdu zahrál hole-in-one. Pokud by po tvé příhře míček v jamce nebyl, mohl by spoluhráč dojít k jamce a odpočítat těch zmiňovaných deset vteřin, které se počítají až od chvíle, kdy hráč ke svému míči bez zbytečného zdržování přijde.

Tak mu prosím vyřiď gratulaci! Hezkou hru a díky za dotaz!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017