DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Tak jak s tou vodní překážkou???

A A A

Dobrý den,
tak se přiznám, že jsem z toho už vedle, jak je to s těmi "dalšími" míči, když je první drive ve vodní překážce. Jeden z posledních dotazů řešil drive posazený na sedmé jamce old coursu v Čeladné do vodní překážky - tak je značen pravý les, který je řídký a ač je to voda, není problém z něj hrát i bez založení. Ale on ten les jde taky, když se to hodně povede, přepálit, jenže nevidíte, jeslti ten míček vyběhl z lesa (vodní překážky) nebo ne. Takže podle mě si při ráně z týčka nelze být vždy zcela jist, kde vlastně skončil.
JENŽE: asi před měsícem jsem řešil podobnou věc...ohledně drivu přes vodu na 16.jamce na Kuňce, že si dva hráči mysleli, že šel míček přes vodu až k těm bunkerům a dva si tím jistí nebyli. Potvrdil jste mi, že jsem udělal chybu, hrajíc bez dalšího provizi, že jsem měl jít podél vody se podívat a pak ho hrát (míč ležel na břehu,v překážce, ale hratelně). No ale to mi teď s tou Čeladnou připadá úplně stejné, protože tam taky nemohu vždy s jistotou říct, že ten míček je v lese (tedy zde vodní překážce)?? Nemělo by se postupovat stejně?? Pominu teď to, že na Kuňce je to po rovince a na Čeladné bych se musel vracet do pěkného kopce.
Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Zdravím Vás Petře.
Rozdíl je tento - na Kuňce je míč buď venku z vody u bunkerů nebo ve vodě, v Čeladné je buď v překážce nebo ztracený mimo vodní překážku, což na Kuňce nebude. Na Kuňce nebudete hrát proviž, na Čeladné můžete. Protože provizorní míč smí hráč zahrát v případě, že je ztracen mimo vodní překážku nebo je v autu.
Petře je to takhle lepší? Díky za dotaz.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017