Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provizorní míč

A A A

Dobrý den,
popíši Vám situaci u které si nejsem jist jejím řešením. Odehrání původního míče - nejisté jeho nalezení a proto je hrán provizorní míč. Odpal provizorním míčem je krátký a proto je hrána další rána provizorním míčem tak aby se po hledání původního míče nemusel hráč vracet zpět. Po odehrání druhé rány provizorním míčem je nalezen míč původní.
Jak tuto situaci řešit - má se hrát původním míčem, nebo se druhou ranou stal z provizorního míče míč ve hře? A jaký počet trestných ran je nutné připočítat?

Děkuji Vám za odpověď Dalibor

Odpověď na dotaz



Dobrý večer

Dalibore odehrát ránu provizorním míčem dál od jamky, než je místo, kde se zřejmě nachází Váš míč původní, můžete naprosto v klidu. Ba dokonce je to tak naprosto v pořádku z hlediska urychlení hry, což je jeho základní funkce. Pokud jste našli původní míč do pěti minut, je stále míčem ve hře a Vy s ním dokonce pokračovat ve hře musíte. Pokud jste tak skutečně učinil, není důvod Vás trestat, naopak chválit. Aby bylo úplně jasno, trestné rány neobdržíte v tom případě žádné.

Hezkou hru

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019