DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nejasný dopad do vody po x-te ...

A A A

Zdravím

Situace: Hráč odpálí míč z odpaliště. Na základě pozorování se všichni shodnou že dopadl do zadní části příčné vodní překážky. Hráč odehraje další ránu z okraje vodní překážky - dle pravidla pro příčnou vodu. Na místě za vodou se pak najde původní míč těsně za hranicí vodní překážky = nebyl ve vodě (nečekaný odraz od kamenů ve vodě) . Jak se má dále pokračovat? Původním míčem bez trestu, nebo novým míčem, hraným s ohledem na situaci z nesprávného místa (pokud by mněl být nalezený míč považovaný za ztracený)?
Při studiu problému jsem narazil na smršť souvisejících rozhodnutí (26-1/3.x), ze kterých si nejsem moc jistý jaký by mněl být správný postup...

Děkuji za odpověd.
Michal H.

Odpověď na dotaz


Dobrý večer Michale.
Rozhodnutí 26-1/3 řeší situaci, kdy hráč je přesvědčen, že míč je ve vodě, dropne, zahraje a pak (v pětiminutovém intervalu) najde míč původní. Rozhodnutí 26-1/3.5 řeší podobnou situaci s tím, že hráč dropne míč ale neodehraje ho a najde původní a Rozhodnutí 26-1/3.7 řeší opět podobnou situaci na jejímž začátku se ale hráč nedomnívbal nebo neměl důvod se domnívat, že by míč byl ve vodě.

Pro náš případ je adekvátní Rozhodnutí 26-1/3, hráč tedy musí pokračovat s jednou trestnou míčem který dropnul u vodní překážky. Míč dropnutý a odehraný se stal tímto úkonem míčem ve hře a původní míč (byť mimo překážku) je tak ztracen.

Michale hezkou hru!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017