obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Jak udělit a jak zapsat trestné rány do skórkarty

A A A

Dobrý den všem,
krásný víkend jsem využil ke hře, jako asi všichni. Ve flightu jsem šel s "týpkem", který si často drobně vylepšoval pozici - v roughu po důkladné identifikaci míče (pečlivé omačkání trávy v okolí míčku, kterou neuvedl do původního stavu), na greenu udusávání nerovností (od bot apod.) v dráze patu svým patrem.

1. jak se správně udělí trestné rány? kdokoli to může říct? jak? komisně "uděluji ti (já) dvě trestné ..." nebo to, jak to děláváme "asi by sis (ty) měl přičíst dvě trestné ..." zapisovatel je to povinen zapsat? (i když nesouhlasí?) hráč je povinen si to zapsat? 2. jak se to zapíše do skórkarty? po dohrání jamky ve tvaru počet ran + trest + případné další tresty, bylo-li jich více? (např. 5+2+2? s nějakými poznámkami?) 3. a snad poslední - hráč pak na konci odmítá podepsat skórkartu s tresty. odevzdá se nepodepsaná? nebo se podepše s výhradami? podepíše se až rozhodčí rozhodne? musí rozhodčí rozhodnout? (nebyl u toho) Díky za odpovědi. Jde mi více o to "nehrotit" situaci udělování trestných ran více, než už je, a udržet v rámci možností pohodu ve flightu. Honza P.S. Super poradna!

Odpověď na dotaz


Dobrý den Honzo.
Pokusím se být co nejstručnější:

1) v první řadě trest oznámí, ten, kdo si porušení Pravidel všimnul, zapíše to zapisovatel a pokud existuje spor, měli by to vždy všichni řešit s rozhodčím nebo se Soutěžním výborem. Hráč může nepodepsat kartu protože nesouhlasí stejně tak jako zapisovatel. Pokud někdo někomu řekne pravdivě - máš dvě - on a zapisovatel to ignorují a podepíšou kartu, následně dojde k reklamaci a přijde se na to, že byl hráč upozorněn, pak bude DQ protože odevzdal nižší výsledek (bez trestu) než měl odevzdat. Styl je na každém z nás. Já tresty uvdáím upřímně slovy, že mě to mrzí...

2) do karty stačí napsat celkové číslo

3) byť už v bodě jedna je pospsáno, ještě jednou ať je to víc vidět: - JE LI NĚJAKÝ SPOR, NEPODEPISOVAT KARTU DOKUD NENÍ ROZHODNUTO ROZHODČÍM NEBO DOKUD SE HRÁČI NEDOPBEROU SPRÁVNÉHO VÝSLEDKU! Rozhodčí bude (a musí z podstaty Pravidel) řešit všechny porušení, která vidí nebo která jsou mu nahlášena...

Honzo je mi líto, ale většinou řešení těchto situací vede k "blbé náladě" ve flightu, protože lidé místo toho, aby si chybu pamatovali a omluvili se za svoji neznalost Pravidel, začnou často být agresívní a hulvátští...

Díky za dotaz a hodně pohody ve flightech, nejenom do konce letošní sezony!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
19.4.San AntoniValero Texas Open
19.4.Rabat, MarTrophee Hassan II
19.4.Greater LoHugel-JTBC Championship
19.4.MarokoLallam Meryem Cup
20.4.Antalya,TuTurkish Airlines Challen
23.4.MstěticeCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018