DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč na ferveji ukraden 2

A A A

Dobrý den,
uvedené téma rozebrané dvojicí rozhodčích bylo skvělé počtení a přesto jsem na konci zůstal trošičku nejist. Vnímám, že krása golfu je mimo jiné i v rozmanitosti situací, se kterými si hráč musí poradit a zůstat férový vůči Pravidlům a také svému svědomí.
Přesto bych - zvláště po rozebrání složitějšího případu - uvítal, kdyby tam, kde je to možné, byl na závěr posouzení situace sesumírován návod "jak na to". V uvedené situaci, kterou z praxe také znám a patří mezi velice frustrující, se to pokusím udělat a prosím o potvrzení, zda jsem věc pochopil správně:

1) Pravidlo o vnějším vlivu můžeme použít v praxi jedině, když se ten, kdo míč zvedl, přizná nebo když jsem (a ještě lépe i kolegové na hřišti) jasně viděl/i, kde míč skončil. Jinak nová rána z původního místa s trestnou.
2) Pokud jde zřejmě o vnější vliv, může být míč umístěn pouze pokud je naprosto zřejmé, kde byl. V praxi pouze pokud zvedající dokáže toto místo identifikovat na základě jasného znaku na hřišti. Třeba řízku, stromu, kolíku - jinak se musíme oprávněně domnívat, že určení je "tady někde" i přes sebelepší vůli odčinit svou chybu na straně umísťujícího. Jestli tomu dobře rozumím, pak je správným postupem nalézt místo beztrestného dropu evidentně dále od jamky od této oblasti "tady někde".
3) Pokud hráč nesprávně dohraje jamku v turnaji z místa "tady někde", má možnost (dle 20-7c): a)Pokud se nedomnívá, že získal významnou výhodu - připočíst si 2 rány a hrát dál. b) Pokud se domnívá, že získal významnou výhodu - s trestem 2 ran dohrát znova správně (drop a další rány - další rány předchozím míčkem se nepočítají), pokud si to uvědomí, než odpálí na další jamce. c) Pokud nedokáže rozhodnout o významnosti výhody, postupuje podle a) i b) a před odevzdáním výsledku si nechá poradit od soutěžního výboru, zda má odevzdat skóre podle a) nebo b). d)Pokud turnaj je na Stableford - jamku škrtnout a není DQ. e) Pokud je na rány, je DQ.

Omlouvám se za drzý návrh ve výborné poradně a s mírnou nervozitou se těším, zda moje návrhy podpoříte nebo smetete.

Dík,
Pavel Novák

Odpověď na dotaz


Pavle Vaši nervozitu vnímám...
O drzý návrh v žádném případě nejde, jsem moc rád, že jsou mezi námi hráči, kteří nad správným řešením té či oné situace vůbec zkoušejí uvažovat a neříkají jen obecně rozšířené "to je přece jedno, dyť o nic nejde..."

Ad1) Naprosto přesně vyjádřeno!
Ad2) Jasně, další přesná "definice"!
Ad3) snad jenom k tomu písmenku d) - DQ je poukd neopraví hru z nesprávného místa díky které získal významnou výhodu. Jinak ano - při STB turnaji škrtá jamku protože je "na ní DQ", při hře na rány je v takovém případě (hra z nesprávného místa se ziskem významné výhody což nebylo napraveno před odehráním z dalšího odpaliště nebo před opuštěním jakoviště poslední jamky) DQ z tunaje.

Pavle super příspěvek. Mějte prima hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017