obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dutý strom

A A A

Dobrý den,
Stala se mi taková situace. Šilheřovice, parkové hřiště, plno stromů, jamka č.10 a vedle greenu starý dutý strom. Druhá ne úplně povedená rána, míč dopadl před tento strom a po odrazu skončil v jeho dutině. Jelikož se jedná o starý vzrostlý strom (a míč skončil zcela jistě uvnitř), tak jsem další ránu s jednou trestnou zahrál od tohoto stromu. Postupoval jsem správně, nebo jsem se měl vrátit a tam s trestnou hrát z původního místa? Tato situace se mi nestala na turnaji, jen mne zajímá další postup když vím kde míč skončil a přesto je ztracen.
Děkuji
Radim

Odpověď na dotaz


Radime dobrý den.

Váš míč nebyl ztracen, ale byl nehratelný. Tedy za předpokladu, že opravdu skončil v tom dutém stromě. Jestli byla jakákoliv pochybnost a mohl být ztracený mimo strom, pak by byl ztracený a musel byste se vrátit na původní místo.

Váš míč byl nehratelný podle Pravidla 28. Pak jste tedy měl s jednou trestou nárok na úlevu do dvou holí od místa, kde je míč nehratelný (nebo jeho svislého průmětu na zemský povrch) ne blž jamce, nebo na spojnici jamka - místo, kde míč leží jako nehratelný (nebo jeho svislého průmětu na zemský povrch) nebo jste mohl hrát z původního místa.

Jestliže tedy byl míč "ve stromu dutině", jestliže jste s jednou trestnou dropnul míč na blíž jamce a do vzdálenosti dvou holí od jeho polohy pak jste postupoval správně. Hezkou hru Radime!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018