obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč se pohl při cvičném švihu

A A A

Dobrý den,

hned na začátek bych Vám chtěl poděkovat za pravidlovou poradnu, vícekrát jsem si zde upřesnil své znalosti pravidel.:-)
Nyní bych se chtěl zeptat, jak postupovat v případě, že by spoluhráč udělal švih bez úmyslu trefit míč, ale i přesto ho zasáhl. A nebo další případ, že hráč provede cvičný švih v lese půl metru od míče, ale trefí větev/kořen nebo něco co není pod trávou vidět a míč se pohne, je to rána nebo ne? Abych řekl upřímě, tak já nevím. Myslím si, že to rána je, ale zase u puttů, když člověk nezaloží za míč a ten se rozjede, tak to rána není.

Děkuji Vám za objasnění problému!
Adam

Odpověď na dotaz


Adame dobrý den.
Pokud se jedná o cvičný švih mimo odpaliště, pak hráč pohnul míčem ve hře a podle Pravidla 18-2 je potrestán jednou trestnou ranou a musí míč umístit zpátky na původní místo, jinak si vyslouží trestné dvě (a to ještě může hrozit DQ). Pokud bych na greenu provedl cvičný švih, nezakládal a přesto uhodil - škrtnul o míč, pak bych stejně dostal jednu trestnou (18-2) a musel bych míč vrátit. Co se týká založení na greenu - nejde o cvičný švih ale o to, že se míč rozjede díky gravitaci, větru a rychlým greenům. Pokud hráč neměl před rozjetím míče založeno, pak je vše beztrestné. Pokud měl, má se za to, že s ním pohnul hráč, ať už to bylo nebo nebylo o větru nebo sklonu a rychlosti greenu...

Díky za bezva dotaz Adame a hezkou hru! Jen pozor na cvičné švihy!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018