Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Trefení vlastního bagu, náhodná voda v bankru

A A A

Dobrý den,
chtěl by Vás poprosit o radu jak postupovat v následujících situacích:
1) Hráč neúmyslně trefí vlastní bag
2) Jak dropovat míč který skončil v náhodné vodě v bunkeru (není označeno modrým kolíkem) a náhodná voda je:
a) v celém bankru
b) jen v části bankru ale "suché" místo se nachází jen blíže jamce

Moc děkuji za Váš čas
Pavel

Odpověď na dotaz


Pavle dobrý den.

Ad 1) Situace číslo 1 je stejně řešená ve formátu hry na jamky i na rány (i Stableford). Hráč si v případě, že zasáhne neúmyslně při ráně míčem svůj bag, svého nosiče, partnera (myšleno herně - ale jako partner ve hře může být samo sebou i partner životní), jeho nosiče nebo sebe, pak si podle Pravidla 19-2 připíše jednu trestnou a bude hrát míč z polohy, kde se po odrazu zastavil:
Jestliže hráč, jeho partner, některý z jejich nosičů nebo jejich výstroj náhodou vychýlí nebo zastaví hráčův míč, je hráč potrestán jednou trestnou ranou. Míč se musí hrát, jak leží, kromě případu, kdy se zastaví v oděvu nebo na oděvu hráče, jeho partnera nebo některého z jejich nosičů nebo jejich výstroji. V takovém případě musí hráč v poli nebo v překážce míč spustit, nebo na jamkovišti umístit, co nejblíže místu, které je přímo pod místem, kde se míč v daném předmětu nebo na něm zastavil, avšak ne blíže jamce.

Ad 2) Jak pro písmeno a) tak i pro písmeno b) je řešení stejné. Najdeme ho v Pravidle 25-1, b, II:
V bankru: Jestliže je míč v bankru, musí jej hráč zvednout a spustit buď:
(a) beztrestně v souladu s výše uvedeným odstavcem (i) s tím, že nejbližší místo úlevy musí být v daném bankru a míč se musí spustit v daném bankru. Pokud není možná úplná úleva, musí se míč beztrestně spustit co nejblíže místu, kde míč původně ležel, na tu část hřiště v daném bankru, která poskytuje největší možnou úlevu od dané půdy v abnormálním stavu, avšak ne blíže jamce.
(b) s připočtením jedné trestné rány mimo bankr tak, aby původní místo, na kterém míč ležel, bylo přímo mezi jamkou a místem spuštění bez omezení, jak daleko za bankrem se míč smí spustit.


Můžete tedy v bunkeru hledat místo, které nebude blíž jamce a kde je nejmíň vody a pak na něm dropnout míč beztrestně, nebo jít s jednou trestnou ven z bunkeru tak, abyste místo, kde míč v bunkeru v náhodné vodě ležel, nechal na spojnici místa kde budete dropovat a jamky. Pak na této spojnici můžete jít tak daleko, jak uznáte za vhodné.

Pavle nemáte za co děkovat, já děkuji za dotaz.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018