Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Trafene elektricke droty

A A A

Dobry den,
ako viete pravidelne citam tuto skvelu poradnu a verim, ze mam precitane vsetky prispevky.

Pred par tyzdnami kolega golfista opisal pripad, ktory ste chceli konzultovat a vratit sa k nemu neskor.

Ide o to, ked hracovi spoluhraci s flightu zahlasili, ze trafil elektricke droty. Kolega preto v zmysle miestnych pravidiel beztrestne povinne zahral dalsiu loptu. Ked vsak prisiel na miesta dopadu oboch lopt zistil, ze droty su o 100m dalej a ani teoreticky ich nemohol trafit, cize spoluhraci urcite podlahli nejakemu optickemu klamu. Otazka bola, ci ma beztrestne pokracovat prvou loptou (kedze droty evidentne netrafil a druha lopta sa nemala hrat a mozno ju ignorovat), beztrestne druhou (kedze v dobrej viere hral podla miestnych pravidiel a druhu loptu nemozno ignorovat), alebo druha lopta bola uz novou loptou (kedze sa zistilo, ze odvolavka na miestne pravidla bola neopravnena, i ked dobre mienena), alebo by mal pokracovat prvou loptou, ale za druhu loptu dostane trest ako za neopravneny trening. Alebo existuje piata moznost...

Ak som prehliadol odpoved, tak sa ospravedlnujem, ale odpoved ma naozaj zaujima, kedze ide o jednu z najzaujimavejsich otazok \\\\\\\"pre pokrocilych\\\\\\\" v tejto poradni.

Vopred dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz

ODPOVĚĎ NA DOTAZ PO KONZULTACI S KEVINEM BARKEREM (R&A):
Hráč musí pokračovat míčem, který zahrál z odpaliště podle místního pravidla nařizujícího opakovat ránu při zásahu drátů, byť se posléze zjistilo, že dráty zasaženy být nemohly. Jde o stejný princip, jako v
Rozhodnutí 26-1/3
. Hráč v tomto případě bude pokračovat míčem ležícím na fairwayi, protože to je jeho míč ve hře. Míčem v roughu už nesmí pokračovat.

Peťo dobrý večer.

Tahle otázka je zatím stále nezodpovězená. Ale to neznamená, že leží ladem! Jen na odpovědi pracuje víc rozhodčích, nejenom z ČR...

Jakmile bude jednotná odpověď k dispozici, hned ji do Poradny umístím!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018