DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Re: Obsloužená a zároveň potrefená praporková tyč mimo green

A A A

Dobrý den Michaeli,
k Vaší odpovědi na můj dotaz viz:

Ad 2) pokud je tyč obsluhovaná a poté zasažená, je to prostě za dvě trestné, jedno jak a kde k tomu dojde (v ruce, odložená...)

... ještě prosím vysvětlete, proč by měl hráč dostat dvě trestné, je li hráno z pozice mimo grýn, jak jsem uvedl v nadpisu...
šlo mi především o to, jestli se míč nechá jak je, i když byl vychýlen obsluhovanou tyčí

díky!
Milan

Odpověď na dotaz


Milane dobrý večer.

Pokud míč vychýlí obsluhovaná praporková tyč, pak další ránu hraje hráč z místa, kde se míč zastaví. To je odpověď, kterou jsem Vám dlužil z minule.

Z pozice mimo green...
Nikde není uvedeno, odkud hráč hraje - zda se jedná o ránu z greenu nebo mimo něj. Viz. Pravidlo 17-3 plus sdělení, že hráč si smí nechat obsluhovat praporkovou tyč kdykoliv:
17-3. Míč zasáhne praporkovou tyč nebo obsluhovatele
Hráčův míč nesmí zasáhnout:
a. obsluhovanou, odstraněnou nebo vztyčenou drženou praporkovou tyč;
b. osobu, která drží nebo obsluhuje praporkovou tyč nebo cokoli, co tato osoba nese; nebo
c. neobsluhovanou praporkovou tyč, která je v jamce, pokud byl míč hrán z jamkoviště.
Výjimka: Jestliže někdo obsluhuje, odstraňuje nebo vztyčuje drží praporkovou tyč bez hráčova pověření - viz Pravidlo 17-2.
TREST ZA PORUŠENÍ PRAVIDLA 17-3:
Hra na jamky - ztráta jamky; Hra na rány - dvě trestné rány a míč se musí hrát, jak leží.


Milane nemáte za co, snad je to už teď přehlednější.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017